Krafttag

Nu har industrins företrädare samlat sig i ett upprop för morgondagens energiförsörjning. De menar att dagens energipolitik inte kommer att räcka för morgondagens energibehov. Deras viktigaste budskap är att Sverige måste satsa på kärnkraft p.g.a. jobben, kllimatet och den svenska ekonomin. Några punkter som framförs är:
  • Minskade utsläpp av växthusgaser är prioriterat,
  • Långsiktiga ramvillkor på energimarknaderna, där varken kärnkraften eller något annat energislag på förhand utesluts,
  • Mer förutsägbar och snabbare tillståndsprocess,
  • Fortsatt ökade forskningsinsatser och satsningar på demonstrationsanläggningar för ny teknik,
  • Snabbare introduktion av ny teknik på marknaden genom t ex offentlig upphandling och tidsbestämda incitament,
  • Hållbar utveckling av alternativa drivmedel,
  • Handelssystem för utsläppsrätter som ger svensk och europeisk industri tillväxtmöjligheter,
  • Elcertifikatsystemet är ett viktigt styrmedel för förnybar elproduktion.
Det är kul att Svenskt Näringsliv satsar så hårt. Låt oss hoppas på att de tar krafttag för bioenergi, vindkraft, solenergi och vattenkraft med lika stor kraft som kärnkraft.

För mer info, se www.krafttag.nu/upprop.html

Kommentarer
Postat av: Mikael i götet

Bakom Krafttag står framförallt den svenska Skogsindustrin med pappersbruken som är den industribransch i Sverige som är mest beroende av el alla kategorier.Sverige är världens 4:e största exportören av tidningspapper hela 80% av produktionen av tidningspapper går på export.Journal- och tidningspapper utgör en stor andel av den svenska pappersexporten.Holmenägda Wargöns bruk på Vargön utanför Vänersborg lades ner i December 2008 de tillverkade obstruket journalpapper som används till tidskrifter och magasin.Holmen lade ner Wargöns bruk av två orsaker dels allt hårdare konkurrens och dels högre elpris.

Microsofts VD Steve Ballmer har under 2008 uttalat sig om att han förutspår att vi ej kommer att läsa nyheter i tryck om 10 år.Om denna profesia slår in eller ej är inte helt lätt att uttala sig om.Men faktum är att trenden är inledd på att teknikutvecklingen leder till att främst yngre väljer bort tryckta medier efter medier som ej kan ge återkoppling på sekunden eller minuten är ointressant enligt de unga.

Dessutom är det ju så mycket roligare att själv vara aktiv och själv göra sina egna medier än att vara passiv mottagare till en elit av tyckare som journalisterna måste anses vara.

Med mycket bättre bildskärmar som kommer i OLED teknologin som kommer under de närmaste 5-6 åren ersätta dagens "platta" bildskärmar med dagens LCD skärmar så kommer det förstås resultera i att färre blir prenumeranter av en dagstidning och än färre blir prenumeranter eller för den delen köper lösnummer av tidningar och tidskrifter.

Mot detta faktum så kommer de svenska pappersföretagens vilja till att Sverige skall nysatsa i nya Kärnkraftsreaktorer som synnerligen onödigt kostsamt då efterfrågan stadigt kommer att vika på Journal- och tidningspapper i Sverige och i världen.

Ta Sverige enskilt största pappersbruk med fyra stora pappersmaskiner i fabriken som StoraEnso har byggt i Kvarnsveden i Dalarna.Fabriken PM 12 som förbrukar 2,5TWh el.

Denna pappersfabrik som är en nyinvestering kommer förstås skapa stora problem för StoraEnso i stadigt sjunkande efterfrågan på journal- och tidningspapper kommande år.

Frågan är då om upplysningskampanjen Krafttag.nu verkligen är en satsning på framtiden när den svenska industrin och särskilt pappersindustrin vill ha en nysatsning i kärnkraftsreaktorer i Sverige?

2009-01-03 @ 14:22:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0