Tack Vattenfall

Tack för Vattenfalls kommentar på bloggen.

Först vill jag poängtera att detta är mina personliga synpunkter.

Det är roligt att företaget debatterar och inte mörkar. Jag förstår precis hur Vattenfall tänker. Tysklands regering har bestämt att man ska utvinna kol och utvinner inte Vattenfall så gör någon annan det.

Saken är den att det, enligt min mening, inte är moraliskt försvarbart med kolkraft. Då är det bättre att satsa på kärnkraft som alternativ. Kolkraft genererar stora mängder koldioxid och är knappast ett steg på vägen i rätt riktning till ett hållbart samhälle.

En fråga till Vattenfall är om ni måste tjäna pengar på kolkraft.? En annan när Vattenfall börjar med CCS-teknik. Tyvärr kanske det är en lösning men det kräver snabbt arbete.

Kommentarer
Postat av: Anna Lejestrand, Vattenfall

Hej! Vi arbetar med CCS-teknik idag. Vi har idag en sk pilotanläggning i Schwarze pumpe i Tyskland, där vi testar själva tekniken. Nästa steg är att bygga en demoanläggning vid kraftverket Jänschwalde där den kommersiella sidan av tekniken ska testas. Denna beräknas tas i drift 2015. Först 2020 tror vi att CCS ska vara helt redo för att användas i nya och befintliga kraftverk. Att FoU-processen tar tid är självklart en nackdel, särskilt när vi har så lite tid som nu. Dock är detta anledningen till att vi samtidigt investerar stort i förnybar produktion - också. Vi nämligen att vi måste jobba på flera fronter samtidigt om vi ska klara ekvationen; att kunna producera rätt mängd energi, till rätt pris, med minsta möjliga miljöpåverkan - och med hänsyn till olika länders förutsättningar. Vilket leder mig tillbaka till frågan om vi måste tjäna pengar på kol. Dvs - i Tyskland är det så man producerar stora delar av sin el och energi. Så även i Polen. Och det är klart att vi måste ha en lönsam verksamhet, oavsett land. Vill du veta mer om just ccs-projektet så kan du gå in på www.vattenfall.com/ccs ... Under reports finns mkt intressant info. Hej så länge!

2008-12-04 @ 13:30:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0