Energirevolutionen börjar ta fart i USA

Nu börjar det hända saker i USA. Barack Obama visar att USA kommer att förändra sin energipoiitik med mer förnybar energi.
Enligt Kommissionen för hållbar utveckling har Obama en helt annan inställning än tidigare regering. USA kommer att börja samarbeta internationell för att möta klimathotet. Texten nedan länkar till kommissionens rapport:
 
"President Barack Obama has given clear signals that the USA is now ready to engage in a dramatically new way in international efforts to fight climate change."


Jag är inte särskilt förvånad över detta. Det finns en gräsrotsrörelse i USA med stort engagemang för bl.a. solceller och biodiesel. Det finns företag som säljer egenproducerad biodiesel som produceras av frityrfett och som säljs till lastbilschaufförer. I Kalifornien har många kommit mycket längre än oss svenskar.


Tabellen visar fördelningen av huruvida människor i USA anser att global klimatpåverkan är ett problem i förhållande till region.


Tydligen börjar det även ta fart i Kina.
Enligt Karl Hallding m.fl. vid Stockholm Environment Institute finns det mycket som tyder på att Kina kommer att spela en stor roll i arbetet med att möta klimatförändringarna. Länk Kina har som bekant planekonomi. Det är självklart inte bra med planekonomi men man måste hålla med om att det går mycket fortare om bara några få bestämmer. I Kina kan det går rätt snabbt att komma igång med t.ex. vindkraftverk då de inte har lika krångliga byråkratiska processer som Sverige.

Etanol
Utrikesdepartementet meddelar att EU sa  ja till Sveriges ansökan om att fortsättningsvis få importera etanol för bearbetning till biobränsle. Det innebär, enligt handelsminister Ewa Björling, att Sverige kan ha fortsatt låga priser på etanol.
Jaha, säger jag då. Har vi konkurrenskraftiga priser på etanol? Faktum är att de flesta som kör med bioflexbilar kör på bensin eftersom det är billigare än etanol. Min åsikt är att regeringen ska se till att etanolpriset alltid är lägre än bensin beräknat på en kilometerkostnad. Jag vet att Konkurrensverket har tillsatt en utredning eftersom de misstänker en kartellbildning mellan bensinbolagen. Det verkar som om bensinbolagen på ett medvetet sätt vill få bort etanolen från marknaden.

Biogas
En anläggning i Falkenberg "lånar" gödsel från bönderna för att tillverka biogas. Faktum är att biogas minskar utsläppen av klimatpåverkande gaser samtidigt som det löser luktproblem från stallgödsel. Vanligt gödsel luktar nämligen förskräckling, i synnerhet  S K I T  från grisar. Men om denna fantastiska råvara körs in i en rötningsanläggning så produceras först gas och sedan kommer det ut en luktfri restprodukt som kan användas som gödsel. Länk

Om du läst så här långt och funderar på vad du kan göra. Fundera inte längre då. Gör något istället. Här är 5 tips på att komma igång:

1. Byt ut glödlamporna till lågenergilampor eller köp LED-belysning. Kolla gärna in på www.diodlampor.nu

2. Byt elleverantör till miljömärkt el. Falkenberg Energi erbjuder vindkraftel. De flesta elleverantörer har börjat med någon slags miljömärkt el. Mitt råd är att köpa Bra Miljöval el.

3. Producerar din kommun biogas av organiskt avfall. Sortera i så fall detta.

4. Byt dina premiepensionsfonder till fondbolag som satsar för förnybart, t.ex. Black Rock New Energy.

5. Bor du i villa bör du överväga att skaffa solfångare för värme tillsammans med t.ex. pelletspanna.

Fler nyheter.
Volvo ska ha en körbar elbilsprototyp i slutet av 2009
.
Det var då på tiden säger jag. Frågan är väl om Volvo rullar så länge till. Det bästa vore att satsa rejält på laddhybrider som klarar både biobränsle och el. DN

Miljön är krisens vinnare
Det är bara att inse att det finns ett samband mellan ekonomisk tillväxt och klimatpåverkan. Åtminstone om tillväxten baseras på fossil energi.

Isbjörnarna dör utan is. "I förra veckan träffades Ryssland, Grönland, Kanada, Norge och USA för första gången på 28 år för att diskutera situationen."(Aftonbladet) Det är bara att inse att något måste göras. Utsläppen av koldioxid medför att isbjörnarna dör.

Fortum stängde av elen för en kvinna som betalat sina elräkningar. Fortum hade tagit för lite betalt och skickade ut en räkning på 6 000 kr. Kvinnan kunde inte betala direkt och då stängde Fortum av elen. Länk Min kommentar är att hon faktiskt kan byta elbolag. Vi lever i en marknadsekonomi och är man inte nöjd med sin leverantör bör man byta direkt. Det är den bästa konsumentmakten som finns. Sen är det dåligt  av Fortum att stänga av elen när det var de som tagit för lite betalt.

Centralen i Stockholm ska värma upp byggnader i hela västra city. Genom värmeväxlare ska kroppsvärmen från alla människor i Centralen värma upp byggnader. Häftigt! Länk

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0