Pionjärerna har träffats

Idag träffade jag folkpartisten Karl Erik Andersson och miljöpartisten Mikael Vilbaste. Vi diskuterade Mälarenergis projekt med förgasning av avfall.
Under diskussionen kom vi även in på solenergi, vindkraft och vattenkraft. Vi var överens om principen att vi i första hand ska använda solenergi och i andra hand energi från förbränning av bioenergi. Fossil energi ska vi självklart undvika helt.
Vi diskuterade även möjligheterna med att sälja överskottsvärme ut på fjärrvärmenätet och överskottsel ut på elnätet.
Jag har även mejlat en Kristdemokrat som är med i Alliansens politikutvecklingsgrupp för miljö och klimat. Det vore bra om Alliansen vaknar och inser behovet av småskalig energi. En utveckling där många små kraftverk genererar ut el till elnätet och värme på lokala närvärmeverk eller större kraftvärmeverk. En inkomstkälla för folk på landsbygden.
Vi får se om de nappar...

Vad är Energirevolutionen? Se inlägget längst ned på: Länk

Nyheter
Hammarby Sjöstad har sämre energieffektivitet än min gamla bostadsrätt från 1949. Vi har typ 140 kwh/m2 och år. Hammarby Sjöstad har mellan 142 kWh/m2 och 165 kWh/m2 per år. Och det beror på konservativa byggherrar om man får tro Miljöaktuellt.

Idag kan vi läsa att Sverige tvingats importera el, trots att vi sänkte vår energianvändning. Det är ju positivt att vi minskat energianvändningen men tråkigt att vi behövt köpa in el. Det är också bra att vindkraften gått framåt, från 2,0 TWh år 2008 till 2,5 TWh år 2009. Ny teknik

Kjell Jansson, VD för Svensk Energi skriver i ETC  om den bristfälliga propositionen om egen producerad el. Jag kan inte annat än hålla med. Läs artikeln Läs mer om regeringspropositionen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0