ABB:s Stridh hjälper NCC

Bengt Stridh, ABB Corporate Rerearch,  har fått uppdraget att hjälpa NCC att utveckla en energisnål kontorsfastighet. Det är kul att ABB och NCC funnit varandra. Förhoppningsvis leder det till en positiv utveckling som andra följer efter.

Jag har tidigare skrivit om NCC:s projekt och även anordnat seminarier om hållbar fastighetsutveckling tillsammans med dem. Vi är ca 30 företag nu som arbetar med ett projekt som benämns Clean vilket står för Cleantech eller ren teknik på svenska. Länk till projektet.

Idag, 14/2, skriver VLT om Bengts uppdrag för NCC. Tyvärr hittade jag inget på webben men sammanfattningsvis ska Bengt som en välkänd auktoritet analysera olika lösningar åt NCC. Vidare handlar artikeln om solenergi i stort, bl.a. att det endast krävs 20 kvadratmeter solceller för att driva en elbil som går 1000 mil. Det kan jämföras med en etanolbil, som får bränsle från svenskt vete, kräver en odlingsyta på nästan 10 000 kvadratmeter.

En intressant siffra som Bengt nämner är att 3,8 gigawatts effekt på solceller har installerats i Tyskland vilket ger ca 3 terrawattimmar per år. Det är 1 terrawatt mer än vår vindkraftel under 2008.

Själv har jag också fått 2 roliga uppdrag inom solenerg och energieffektivisering. Först ska en kommersiell fastighet inventeras avseende energieffektivitet vilket inte är särdeles speciellt. Det speciella är att finna ett antal lösningar för att radikalt sänka energianvändningen och kanske t.o.m. generera energi. Det andra uppdraget handlar om att finna lösningar kring energieffektivisering på en flygplats.

Tyvärr har jag inte fått uppdragsgivarnas tillstånd för att gå in närmare än så. Mer info kommer inom kort.


Läs en insändare av Bengt Stridh i Vi i Villa.
http://www.viivilla.se/Miljo/Kronika-Solenergi–inget-for-Sverige.aspx
http://www.viivilla.se/Miljo/Kronika-Solenergi–inget-for-Sverige.aspx

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0