Energirevolutionen

Idag debatterar politiker om vilka energikällor vi ska använda i framtiden. Kärnkraft, vattenkraft och kolkraft är några av all världens energikällor. Det talas om stora kraftverk, säker och billig el som kan försörja industrin. Företrädare för olika energislag kalkylerar med att vi ska ha samma energianvändning idag som igår. Imorgon kommer energianvändningen öka och vi behöver då mer energi. Beslutsfattare glömmer bort att vi idag slösar med energi. Det finns stora möjligheter att minska energianvändningen genom energieffektivisering och smartare energiproduktion.

Miljöfolket talar varmt om vindkraft som en ersättare för kärnkraft. De glömmer tyvärr bort att vindkraft är en rörlig energikälla som är helt beroende av hur mycket det blåser. 30 TWh vindenergi under ett år innebär tidsperioder utan vindenergi och andra perioder med en hög effekt. Vindkraften är rörlig och svår att planera. Vindenergi kan därför inte ensamt ersätta kärnkraft eller vattenkraft men utgör ett bra komplement. Dessutom kommer vindenergin vara en av de största energikällorna till framtidens elfordon. Elfordonens batterier blir en energibärare för vindkraftens el och utgör en utjämnare för hela elnätet. Vindkraft + elbil är därmed en bra kombination.

För att klara av en framtid utan kärnkraft behövs basenergi. I det fallet tror jag på vattenkraften som kan effektiviseras. Det fina med vattenkraften är att den går att spara i dammarnas vattenmagasin. När elen behövs släpps vattnet på som driver turbinerna. Vattenkraft och vindkraft är en bra kombination. När det inte blåser används vattenkraft och vice versa. Vi ska även öppna möjligheterna för småskalig och ekologisk vattenkraft. Det finns relativt enkel teknik där vatten leds ut från vattendrag genom stora rör. Vattnet i rören leds till ett fall där vattnet driver turbiner. Därefter leds vattnet tillbaks till vattendraget. Genom denna metod bibehålls vattendragets karaktär och fiskar kan vandra på ett naturligt sätt. Nackdelen är att vattnet inte sparas i vattenmagasin.

För att klara en storskalig förändring behövs fler energikällor än vind- och vattenkraft. Här har vi våra övriga förnybara energikällor. I Sverige finns mycket skog som ger energi till kraftvärmeverk och förgasningsanläggningar. Denna energi kallas för bioenergi eftersom den härrör från skog och åkermark. Nackdelen med bioenergi som bränns är att vi måste använda träd och växter som annars skulle kunna användas till annat såsom matproduktion eller bara vara en vacker skog. Förbränning av bioenergi späder även på den globala uppvärmningen eftersom koldioxid släpps ut till atmosfären. Det är koldioxid som annars skulle bindas i möbler, hus, skog osv. Det finns alltså en poäng med att elda så lite bioenergi som möjligt och i första hand finna andra energikällor. Bioenergi som eldas är dock bättre än fossil energi eftersom kolet som är bundet i träden, växter och djur redan finns i kolets krettslopp i atmosfären.

Bioenergi som inte tagits upp är biogas. Genom syrefri nedbrytning, som kallas rötning, bryts växter, djur, biologsiskt avfall och avloppsslam ned av bakterier. Bakterierna producerar metangas som kan förbrännas och ge både värme och el. Gasen kan även uppgraderas till fordonsbränsle vilket många kommuner redan gör. Biogas är den bästa formen av bioenergi vi kan använda idag eftersom gasen ändå skulle frigöras till atmosfären. Istället för att en dynghög får ligga och avge metan kan den förpassas till behållare där bakterier producerar metangas. Gasen används sedan till el, värme eller fordonsgas.

Solen är energikällan som genom fotosyntesen skapat både fossil och förnybar energi på jorden. All kol, naturgas och olja kommer från början från solen. Det är energi som lagrats i jordskorpan under 1000-tals till milliontals år. Människan har på bara 200 år använd fossil energi som späder på halterna av olika gaser i atmosfären. Fossil energi är inte framtiden för jordens energiförsörjning.

Solen är energikällan som skapar vattnets kretslopp där vattnet kondenseras till moln och faller ned som regn och snö. Vattnet dras genom gravitiationen ned mot den lägsta punkten, d.v.s. haven. Det är genom denna process som vattenkraften produceras.  När solen värmer jorden skapas tryck eftersom varm och kall luft väger olika. Dessa tryck ger upphov till vindar vars energi kan utnyttjas till vindkraft. De växter som lever på jorden har fått sin energi genom fotosyntesen. Genom att använda energin från växter använder vi därmed indirekt solenergin. Solen kan även utnyttjas direkt genom solceller som producerar el, solfångare för värme och andra solenergilösningar såsom termisk solkraftvärme. Idag är det tyvärr dyrt att producera el med solceller men genom storskalig produktion och större efterfrågan på marknaden torde kostnaderna minskas. Solfångare som ger värme är emellertid idag lönsamma att använda i Sverige. Kostnaden kan faktiskt skrivas av på 3 - 5 år i Sverige. Det är energi som varken ger utsläpp eller förstör den biologiska mångfalden.

Kontentan av det hela är att Sverige behöver många olika energikällor. Debatten om vilka energislag Sverige behöver måste komma ned på en vardaglig och jordnära nivå. Frågan är inte vad Sverige eller världen behöver. Frågan är istället vad Kalle Svensson som är ordförande i Yggdrasills bostadsrättsförening i Ystad behöver. Eller hur pappersbruket Holmen kan lösa sin energitillfösel. Den lilla bostadrättsföreningen kan anlägga solfångare på taket och kombinera detta med bioenergi där flis eldas i en panna. På sommarhalvåret och när solen lyser på vintern använs solenergi. När det är molnigt eller mörkt används bioenergi. Om alla villor och flerbostadshus minskar energianvändningen frigörs energi till de stora industrierna. Tills vidare får vi använda kärnkraft som basenergi, men i framtiden bör vi kunna klara oss på vad solen ger.

Den stora utmaningen för samhället är att elnätet måste anpassas för att kunna ta hand om all ny förnybar energi. Inget av ovanstående är särsilt nytt eller revolutionerande. Det nya är istället små- och mikroskaligheternas energi. Om politikerna gör det lönsamt för villaägare att sälja solcellsel ut på elnätet skapas nya incitament för ny energi. Människor är både goda och giriga. Ser folk möjlighet att sänka sina kostnader och tjäna pengar på småskalig elproduktion så kommer marknaden att komma igång. I Tyskland och Spanien är detta redan möjligt. Energirevolutionen går ut på att folk effektiviserar sin energianvändning samtidigt som de producerar förnybar energi. Ju bättre effektivisering, destå mer energi kan säljas. Detta är även en stor möjlighet för folk på landsbygden att tjäna en extra hacka och göra sig oberoende. Småskalig energi kan utgöras av solel, vindkraftverk men även biogasanläggningar, små elverk som drivs på ved samt småskaliga vattenkraftverk.

Det är dags att satsa på småskalig förnybar energi. Det är dags för en Energirevolution.

Länk till Intressant.se

Kommentarer
Postat av: Patrik

Det slösas ju bort så mycket bara för att vi skall ha miljöförstörande tillväxt. Mer samarbete och fokus på smart användning av energi och resurser är lösningen för framtiden.



Mvh Patrik

2009-02-20 @ 20:58:28
Postat av: Michael Karnerfors



Du glömde två viktiga problem:



1) Biobränslen, och allting annat som baserar sig på förbränning, orsakar hälsoproblem och dödsfall.



2) Energieffektivisinerar har inga garantier om att verkligen ordna nettosänkningar av vår förbrukning, eftersom vår beteende ändras när våra energikostnader per mängd arbete sjunker.



paradox" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/Jevonsparadox



Sedan har du heller inte förklarat behovet av att avstå kärnkraften. Varför skulle vi avstå en ren, säker, tillförlitig kraftkälla med hög kapacitet?



/Micke

2009-02-21 @ 03:07:35
URL: http://nuclearpoweryesplease.org
Postat av: Mike

Tekniken somkrävs för att vi ska slippa kärnkraft har funnits i evigheter framför er.



Men glöm att era politiker kommer låta er köpa ett grönt och kostnadsfritt alternativ så länge man kan bibehålla monopol , skuldätta befolkninen mm.

2009-02-21 @ 12:30:48
Postat av: thomas sabo bee charm

thanks a lot!

2010-11-10 @ 09:03:45
URL: http://www.thomassaboclubcharm.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0