Intervju av en miljöromantiker

Idag intervjuade jag Roine Andersson som är engagerad i JAK-banken och Naturskyddsföreningen. Roine brinner för en rättvis och ekologisk ekonomi vilket han främjar genom JAK-banken.

Jag frågar om hans syn på framtidens energi. Vilken energi ska vi använda för att uppnå hållbarhet?
Roine menar att muskelkraft är det bästa sättet att transportera sig på där näring utgör energin. Det är även viktigt att titta på hur matvaror produceras och transporteras till våra hushåll.

Vi kommer in på debatten om utsläppsrättigheter och klimatkompensering. Roine är orolig för att företag klimatkompenserar genom att låta plantera träd i t.ex. Uganda istället för att göra något konkret i det egna företaget. Han berättar även att det krävs ändamålsenlig teknik för fattiga bönder. Trädplantering kan vara bra, men det är bättre att ge bönderna förnybar energi som förbättrar deras välfärd. Ett problem är då ägarstrukturen, vem äger exempelvis energianläggningen eller vattenbrunnen som tagits fram i ett projekt?

Eftersom Roine brinner för fair trade och JAK går jag över till att fråga om hur en hållbar ekonomi kan se ut.
Roine menar att pengar ska användas som ett bytesmedel för varor och tjänster. Pengar i sig är ingen vara. Vi har skapat oss en låtsasvärld där pengar är en handelsvara. Roine kallar detta för räntepump där de fattiga är förlorare och de rika vinnare. Enligt Roine förlorar 90% av de svenska hushållen på skillnaden mellan ingående och utgående ränta. Endast 10% går med vinst, detta vill JAK ändra på. Roine vill skapa ett system som undanröjer negativ spekulation. Målsättningen är att göra det rättvist för alla där ingen utnyttjas. Syftet med ekonomi ska vara att göra världen bättre.

För den som inte vet är JAK en räntefri bank som endast tar ut en avgift istället för ränta. Avgiften motsvarar en effektiv ränta på några procent.

Vad är då hållbar ekonomi frågar jag.
Roine menar att själva frågan är viktigare än svaret. Vi måste alltid ställa oss frågan och omvärdera våra beslut. Han talar om att tänka sju generationer framåt. I USA försökte man definiera begreppet hållbar utveckling och de kom fram till 100 olika definitioner.

Roine anser att vi måste sträva efter en optimal tillväxt. Vi måste fråga oss vilken typ av tillväxt vi vill ha. Han drar en parallell med växt. Ekonomin ska växa som en växt. Det innebär att växa långsamt upp till en viss nivå. Vi kommer sedan in på en diskussion om företag som tänker som Roine. Jag nämner Toyota som har en 500-årsstrategi och vars affärsidé är att främja de samhällen och miljöer de verkar i. Toyota är ett kapitalistiskt företag men som faktiskt utvecklat begreppet marknadsekonomi. Roine menar att detta är en evolution av marknadsekonomi och planekonomi. Framtidens ekonomi är hållbar ekonomi. Han gladde sig även för att han köpt en Toyota.

Vi avslutade med att gå tillbaka till ursprungsfrågan om energi. Vad tycker Roine om framtidens transporter?
Roine vill att vi cyklar mer. Hans barn cyklar t.ex. ca 20 km per dag. Vidare bör vi satsa på spårtaxi i Västerås. Sedan måste vi ta fram förnybara bränslen till bilarna. Dessa bränslen ska dock produceras på ett rättvist och ekologiskt sätt.

Jag återkommer med egna kommentarer till Roines åsikter. Nu är det dags att avsluta dagens arbete. Ett stort tack till Roine för att han ställde upp på intervjun!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0