Solenergibranschen

Nu har Svenska Solenergiföreningen vaknat. Lars Andrén, ordförande för föreningen, intervjuas i  Dagens Industris bilaga om miljöteknik om solenergi (annonsbiaga).

Opinionsbildningen för solenergi har varit rätt ringa i jämförelse med exempelvis vindkraft. Jag hoppas att solenergibranschen har vaknat nu och börjar påverka politikerna och marknaden i rätt riktning. En orsak till den blygsamma lobbyingen är nog bristen på pengar. Jag är dock övertygad om att handeln med utsläppsrättigheter och klimatkompensering kommer att sätta fart på marknaden. En solcellspark i Afrika kan finansieras av energikrävande företag som producerar papper i Sverige. Genom att satsa på solenergi kan pappersbruket i fråga bli klimatneutralt.

Nu tycker säkert många att detta inte är moraliskt helt korrekt. Om alla strävar efter att minska utsläppen men samtidigt betalar för klimatkompensering så kan jag inte se något moraliskt fel med detta. Om man däremot köper sig fri genom att betala för utsläppsrätter är det inte bra. För att det ska bli en energirevolution krävs många innovativa åtgärder. Klimatkompensering är en av dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0