Luftskepp som transportmedel

Nu börjar det hända roliga saker. Ny Teknik skriver om att luftskepp kan få en roll i framtidens logistik för bl.a. vindkraftverk. Genom att använda luftskepp är det möjligt att transportera stora stycken utan vägar eller sjöfartsleder.

Jag är helt övertygad om att luftskepp kommer att få en större roll i framtidens logistik. Tänk att kunna lasta från en punkt till en annan utan vägar eller järnvägar. Energiförbrukningen är minimal i jämförelse med flygplan och lastbilar. Det torde inte vara omöjligt att få transporterna drivna av förnybar energi.  LÄNK till ARTIKEL

Ett motargument är hastigheten för transporterna. Jag tror ändå att planeringen för logistiken kommer att vara A och O. Allt behöver inte gå så snabbt. Vi har vant oss vid att allt ska transporteras allt snabbare. Just in Time är ledordet. Nu tror jag vi går mot långsammare men förnybara transporter. Råvaror kan fraktas på järnväg till fabriken. Detta görs redan i dag, t.ex. inom stålindustrin. Hastigheten för råvarorna har mindre betydelse, bara de anländer kontinuerligt. Däremot krävs snabba transporter ut till kunderna. Därför är lastbilstransporter vanligast idag. Men mycket gods skulle säker kunna transporteras under längre tid om planeringen förbättras.

Tid är pengar som det heter. Men hastighet är också pengar. Högre hastighet kräver mer energi. Energi kostar pengar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0