Brev till Riksdagen

Idag skickade jag in ett brev till Stefan Attefall, gruppledare för Kristdemokraternas riksdagsledamöter. Brevet visas i helhet nedan. 

Jag fick i förra veckan reda på att jag tillsammans med några andra konsulter och ett teknikföretag ska göra en marknadsundersökning om förnybar energi i ett afrikanskt land. Mer än så kan jag inte skriva på denna blogg. Men mer info kommer i framtiden. Spännande läsning utlovas!

Brev till Riksdagen:

Uttagsbeskattning av vindkraftkooperativ

Vi är flera Kristdemokrater som uppmärksammat Skatteverkets uttagsbeskattning av vindkraftkooperativ. Dessa ekonomiska föreningar utgör ca 10 procent av all vindkraft i Sverige och andelsägarna har varit en starkt växande folkrörelse. Andelsägarna har investerat andelar i ett vindkraftverk och får sin el till samma pris som kostnaderna för att driva och underhålla vindkraftverket.

Nu planerar Skatteverket att ta ut skatt på mellanskillnaden mellan andelspriset och Nord Pools pris på el. Nord Pool sätter pris på marginalen efter det högre importpriset på kol. Skatteverket anser att vindkraftföreningarna betalar ett rabatterat pris som understiger marknadspriset. Saken är den att andelsägarna betalar för vad drift, underhåll och administration kostar. Självklart är denna kostnad lägre än elpriset på Nord Pool eftersom andelsägarna själva har investerat och tagit kapitalkostnaden.

Anders Borg svarade på interpellationerna 2008/09:378 och 380 om uttagsskatt på el från vindkraftverk. Borg menade att Skatteverkets förslag om uttagsbeskattning är ändamålsenlig. Borg anser att syftet med reglerna om uttagsbeskattning vid inkomstbeskattning är att förhindra att företagen undgår avsedd beskattning. Borg säger även att regeringen har höga ambitioner att förstärka de förnybara inslagen i Sveriges energiförsörjning.

Det regeringen signalerar är att den enskilde inte ska gå med i ett vindkraftkooperativ och på så sätt minska klimatpåverkande gaser och utöka vindkraften i Sverige. Samtidigt har Skatteverket inga åsikter om att medlemmar i bostadsrättsföreningar betalar lägre avgift än hyran för dem som bor i motsvarande hyresrättslägenheter. Anledningen är att en del av räntekostnaden bär bostadsrättsägaren direkt. Den som är andelsägare i ett vindkraftkooperativ satsar på samma sätt sina egna pengar i vindkraftkooperativet.

Ekonomiska föreningar med stort antal delägare är ett sätt att finansiera anläggning av vindkraftverk. Vi är rädda för att utbyggnaden av vindkraft stannar upp. En annan konsekvens är att medlemmar vars föreningar som genom ekonomiskt tänkande och effektivitet minskat sina kostnader får betala högre skatt p.g.a. att mellanskillnaden mellan Nord Poolspriset och den ekonomiska föreningen blir högre.

Vi yrkar för att Kristdemokraternas riksdagsledamöter röstar mot Anders Borgs svar till interpellationen och därmed röstar för att inte uttagsbeskatta vindkraftkooperativ. Vi önskar även att Kristdemokraterna försöker få med sig samtliga riksdagsledamöter att rösta på samma sätt.

Vår mening är likheten med bostadskooperativ är så slående att vindkooperativen inte heller ska beskattas.

Vi ser fram mot ett skriftligt svar

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0