Rödgrön energiröra

Idag presenterar oppositionen en gemensam energipolitik på DN:s Opinionsida.

"Kärnkraften ska fasas ut först när den kan ersättas med el från förnybara källor. Vidare bör elbolagens dyra tillsvidareavtal stoppas och en priskontroll införas på fjärrvärmemarknaden, skriver Mona Sahlin (S) tillsammans med Maria Wetterstrand (MP), Peter Eriksson (MP) och Lars Ohly (V)."

Oppositionen skriver även att de vill ha gemensamma energisamtal över blockgränserna och att Sverige ska ha ett överskott i elproduktionen. De skriver även att en tredjepartstillträde till fjärrvärmenätet bör utredas. Läs artikeln här för mer info. Oppositionen vill pröva kärnkraftens vara eller icke vara i varje mandatperiod. Länk till Aftonbladet.

Se tidigare inlägg om potentialen för Sveriges energi här.

Egentligen är det inte så stor skillnad mellan vad regeringen presenterar och vad oppositionen skriver. Min åsikt är att vi ska köra på med kärnkraft tills den kan fasas ur. Saken är den att tiden är inne för en rejäl satsning på förnybar energi. Den största energikällan vi har i Sverige för förnybart är vattenkraft. Vi skulle kunna öka den om alla tidigare "vattendomar"* följs i de vattendrag som fått koncession (tillstånd). Sverige behöver mer vattenkraft! Anledningen är att vattnet kan sparas i vattenmagasin, d.v.s. dammar i vattendragen. När vi behöver elenergi släpps vattnet på och vi får el. I kombination med vindkraft och solenergi är detta utomordentligt bra. När vinden blåser som mest används endast lite vattenrkraft. När det är vindstilla används vattenkraft. Se vad Expressen skriver om oppositionens förslag.

Det är lätt att snöa in på storskalighet och endast tänka "Sveriges energitillförsel". Självklart ska vi tänka storskaligt. Men vi får inte glömma bort individernas kraft. Det är svårt för att inte säga omöjligt att sia om hur mycket energi som kan produceras om vi får igång en marknad där det är lönsamt att producera sin egen el och sälja el ut på nätet. Då kan politikerna diskutera 30 TWh och 20 TWh vindkraft hit eller dit. Om marknadskrafterna kommer igång för förnybar energi kommer vi se en snabb utveckling för förnybar energi.  Det måste även bli enklare att få tillstånd för nya vindkraftverk, små vattenkraftverk och biogasanläggningar.

Oppositionen skrev även att det behövs en utredning om tredjepartstillträde för  fjärrvärme. Det är intressant eftersom det redan finns en sådan utredning som pågår. Förhoppningsvis blir det möjligt att anlägga t.ex. en solvärmeanläggning och sälja värmen ut på fjärrvärmenätet. Faktum är att det är möjligt idag, men det kan bli så att energibolagen tvingas köpa värmen i framtiden. Den som lever får se.

Nu är det dags att gå ut i solen och inte sitta här framför datorn.

* Vattendomar finns egentligen inte kvar utan finns som en del i miljöbalken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0