Cafékväll om energi

Denna kväll anordnade jag en energiträff i KD:s kansli i Västerås. Seros ordförande Olof Karlsson berättade om förnybar energi. Det var intressant att lyssna på en energinestors erfarenheter av energi och lobbyverksamhet. Olof gick igenom fördelar och nackdelar med olika bränslen, sol-, vind- och vattenkraft samt bioenergi. De viktigaste punkterna som Olof framförde var:

- Sverige bör gå över till en feed in-tariff (fasta avgifter) istället för dagens elcertifiket. Det behövs inga utredningar eftersom de flesta industrialiserade länderna i Europa kör med fasta avgifter.

- Det nya ramdirektivet för vatten sätter käppar i hjulen för vattenkraften. Anledningen är att länsstyrelser och Vattenmyndigheten övertolkat reglerna. Det måse gå att kombinera småskalig vattenkraft med ekologisk hållbarhet.

- Uttagsbeskattningen för vindkraftkooperativ har stoppat flera projekt och skadar marknaden för vindkraftkooperativ. Olof vill att det ska vara motsvarande regler för vindkraftkooperativ som för bostadskooperativ (bostadsrättsföreningar).

Det blev även en del roliga diskussioner om vattenkraft och biobränslen.

Energinyheter
DN skriver  om Lantbrukare som utmanar bensinjättar. Artikeln är bäst i papperstidningen och handlar om biogas. LÄNK Jag hoppas verkligen att biogasproduktionen kommer igång på allvar i Sverige. Det är möjligt att producera fordonsbränsle, elektricitet och värme. Det bästa vore att jordbrukare ställer om från fossil energi till förnybar energi. Biogas kan användas som alternativ till diesel. En vanlig traktor kan byggas om till att både använda diesel och biogas. Tyvärr är detta inte möjligt i byråkratins mecka. Se länk:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0