Klimatsmart

Den här veckan har jag varit klimatsmart och köpt mig en biogasbil. Det blev en Opel Astra från Kvarndammen. Det blir även bra för plånboken eftersom biogas är mycket billigare än bensin. Dessutom finns bensintanken om man ska ut och köra längre sträckor där det inte finns biogasmackar.

Nu är det snart möjligt att producera sin egen el och sälja överskottet ut på elnätet. Till sommaren förväntas ett nytt bidrag för solcellsanläggningar träda ikraft. Vid nyårsskiftet 09/10 kan lagen som anger att småskaliga kraftproducenter ska slippa ha ett inmatningsabonnemang och timvis mätning för den el man leverar till nätet träda ikraft. Det är just detta som är energirevolutionen. Jag tror starkt på en ökning av små kraftverk som genererar el, främst från biogas, vatten- och vindkraft. Länk till DN

Idag skriver Svenska Dagbladet om klimatsmart mat. Det är det gamla vanliga med att det är bättre att äta vegetariskt än animaliskt. Nötkött ska vara sämst medan fågel är bäst av de animaliska alternativen. SvD uppmanar dock att det är bra med nötkött eftersom korna håller landskapen öppna. LÄNK
   Mitt råd är att köpa nötkött direkt från en bonde med djur som betar ute i det fria, t.ex. Gröna Hagars kött i Sala kommun. Korna håller landskapet öppet och de slaktas inte förrän bonden har en beställning på kött motsvarande ett helt djur. Självklart är det även bra att köpa vilt kött direkt från jägare.

Kommentarer
Postat av: Mikael i götet

Bra val - att välja en Biogasdriven bil!

Biogas har också mycket bättre egenskaper än Etanol.

Eller E85 bränsle som man idag kör på eftersom man ej kan köra på helt utan bensin som blir svårstartat vid kall väderlek om man enbart skulle köra på Etanol.

Biogasen är ej explosiv som Etanolen är.

Biogas som är lättare än luft stiger snabbt uppåt så det är inte antändligt som bensin och etanol.



Renad Biogas som det gäller består till 98% av metangas och 2% koldioxid.



Biogas är dock mer aggressivt mot motoroljan eftersom det är uttorkande.Men det är väl bara att köra något kortare sträcka före oljebyte!



Då Biogas har Oktantalet 130 att jämföra med 105 för Etanol så passar det utmärkt för hög komprimering.Förbränningsmotorer som körs på Biogas brukar också till följd av den höga kompressionen vara tystare i sin gång.Undra om det stämmer även i ett mindre fordon som bilar?



Anledningen till att det finns fler Etanolmackar än Biogas eller Fordonsgasmackar är enkel.

Det är mycket enklare att förändra utrustningen på en vanlig bensinmack för Etanolpump än det är för att helt bygga om med trycktankar och annan typ av munstycke för tankning av Fordonsgas.



Fast det är mer miljöriktigt att tanka Fordonsgas än Etanol också ur framställningsprocessen sett.



Fordonsgas eller Biogas får man fram genom förruttnelse av biologiskt avfall från vanlig gödsel till rötslam, från skogsavfall till slaktavfall,från allmänhetens kompostmaterial till restprodukter från livsmedelsindustrin.



Etanol ur vete eller skogsråvara som bas

är mer omfattande processer än att framställa Biogas.

2009-05-09 @ 14:22:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0