Gengas

Idag fortsatte gengascirkeln (studiecirkel) i Sätra brunn. Vi testade avgasvärden på en gengasbil och värdena var ungefär detsamma som en motsvarande bensinbil. Gubbarna i cirkeln funderade sedan vidare på en egen konstruktion.

Gengas är alltså den gas som bildas vid förbränning med låg syrehalt. Till bilen används helt vanlig ved där gasen leds ut, renas från partiklar och sedan leds in i bilens motor där den förbränns.
Det är ungefär denna metod som används för att förgasa avfall i större energianläggningar, t.ex. Lahti i Finland. I Sverige användes gengas till bilar och traktorer under Andra världskriget.

Tanken med gengascirkeln är att bygga ett småskaligt gengaskraftvärmeverk som drivs på flis. Förhoppningsvis kan vi tillföra el och värme till en av villorna på Sätra Brunn.

Jag tror personligen att detta blir en succe. Helt klart! Det är enkel teknik som kan producera el och värme av en råvara som finns till lågt pris. Frågan är om det kan bli kommersiellt? Kanske om det går att förgasa biprodukter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0