Hållbart entreprenörskap räddar klimatet

Anders Carlgren skriver idag i DN om varför klimatavtalet sprack i Köpenhamn. Han menar att det varit en kamp mellan dem som vill få till ett bindande globalt avtal för utsläppsminskningar och dem som inte vill.

Jag är övertygad om att hållbart entreprenörskap är nyckeln för framtidens miljöproblem. Vi måste helt enkelt skapa system där företag tar ansvar för alla sina produkter och tjänster. Vi måste ställa krav på allt som köps och att det är ekologiskt och socialt hållbart. Energin i produktionen världen över måste komma från förnybara energikällor. Det måste till energieffektivitet. I Sverige har vi faktiskt kommit en bit på vägen. Vi har visat att det går att förena ekonomisk tillväxt med utsläppsminskningar och miljöhänsyn. Det politiker behöver göra är att fatta beslut som påskyndar denna utveckling. Men det är marknaden som styr. Och marknadskrafterna håller på att förändras till det bättre. Åtminstone i Europa.

Hållbart entreprenörskap handlar framför allt om att företagare, allt från småföretag till större företag, skapar produkter och tjänster som är energieffektiva och hållbara. Det handlar om nya marknader inom förnybar energi, vattenrening, sanering o.s.v. men även om att vanliga företag går igenom sina processer och ställer om till det bättre.

Ett exempel på hållbart entreprenörskap är att kataloghusen nu börjar bli energieffektiva. DN

Läs gärna mer om klimatavtalet här. Klimatbluff eller klimathot Vad är energirevolutionen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0