Piska och morötter

Företrädare för biobränslebrancherna vill att regeringen satsar på morötter, piskor och incitament för att 10 procent biodrivmedel ska bli miniminivå. De menar att en kvotplikt där bensinbolagen tvingas att sälja 10% biodrivmedel riskerar att bli ett maximum. Brancherna vill istället att Sverige ska försöka nå minst 20% biodrivmedel till år 2020. DN

Jag håller med om detta. Kvotplikt känns lite vänster. Det är bättre med ekonomiska styrmedel med både piska och morötter. Fast vi borde se till att fler privata aktörer säljer biogas också. Just nu är det mest kommuner som säljer biogas.

Kommentarer
Postat av: BoL

Stora europeiska miljöorganisationer varnar för 10%-målet !

http://www.transportenvironment.org/News/2009/11/EU-biofuel-rules-likely-to-cause-more-harm-than-good/

Men den svenska etanollobbyn är stark. Stora svenska intressen finns i enorma Afrikanska etanolprojekt som hotar biologisk mångfald, vattenförsörjning, skog, mangroveträsk, koraller och utrotningshotade djur som jaguaren i Brasilianska Pantanal (enl. artikel i SvD 18/10-09).

Genom att sedan bränna etanolen i svenska bilar ökar vi bränsleförbrukningen och bränsletransporterna på vägar och hav. Genom att ge skattebefrielse till bränslet och bilarna ökar vi incitamentet till bilkörning - eftersom bilarna felaktigt kallas "miljöbilar".

Vi ska spara energi - inte öka transporterna.

2010-01-15 @ 11:22:55
Postat av: BoL

Hoppsan ! De Afrikanska etanolodlingarna hotar naturtligtvis inte Brasilianska jaguarer - men däremot gör sockerrörsodlingarna för etanolframställning i detta område det.

2010-01-15 @ 11:25:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0