KD och miljöpolitik

I helgen deltog jag i Kristdemokraternas kommun och landstingsdagar i Norrköping. Det talades mycket om vad som kan göras bättre i framtiden. Jag lyssnade på framtidsstrategigruppen som menade att det här med globala rättvisefrågor och miljö kommer att vara viktigt. 

Ett av seminarierna inleddes av Alf Svensson. Han pratade om hållbar utveckling och hur kommuner kan bli så kallade milleniumkommuner. Fast ingen kan lyfta fram svåra frågor på ett sådant berörande sätt som Alf. Han talade om det går att jämföra ett barns liv med värdet av att anlägga en ny väg. "Ingenting kan väga upp barnets liv" menade Alf.

Karl-Erik Andersson (FP) kommenterade min artikel
som handlade om att skapa ett hållbarhetsutskott i Västerås Stad. Tanken med utskottet är att få politiker att engagera sig i Stadsledningskontorets arbete med hållbar utveckling. Det gäller att skapa en helhetsbild av kommunens arbete och på så sätt göra Västerås till världens bästa stad att bo och leva i, även i framtiden.  VLT

Elpriser
Nu pratades det mycket om höga elpriser i media. Villaägarnas riksförbund, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, HSB, Sabo och Riksbyggen framför i DN att Energimarknadsinspektionen måste sätta konsumentintresset före elbolagens vinstintresse. De menar bl.a. att kostnadsmodellen som gäller från 2012 är fel och leder till allt för höga elpriser och för höga intäkter för nätföretagen.
Elnätsföretagen har monopol eftersom det endast går att ha en ledning. Däremot kan kunder välja elproducenter, t.ex. Vattenfall, Mälarenergi eller Falkenbergs el. DN Det ska bli intressant att följa debatten i fortsättningen.

BP satsar på olja i Arktis
BP går med 4,6 miljarder i vinst och satsar på att utvinna olja i Arktis tillsammans med Ryska Rosneft. SvD Detta torde hota den biologiska mångfalden samtidigt som utsläppen av växthusgaser ökar. Tyvärr får vi räkna med att utsläppen ökar vilket påverkar den globala uppvärmningen. Allt beroende på människors girighet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0