Dyra elnätsavgifter

Det finns en marknad med endast en leverantör som man är tvingad att köpa från. Det går inte att välja någon annan leverantör eftersom alla är beroende av den. Jag talar om elnätsmarknaden. Det finns bara en elledning framdragen till hushållet och den har elnätsbolaget monopol på.

Just nu talas det och skrivs mycket om höga elnätspriser och elpriser i Sverige. En vettig idé är att producera sin egen el i protest mot el- och elnätsbolagen. Vi producerar vår egen värme med ved, flis, osv. så varför skulle det inte fungera att producera sin egen el?

Självklart fungerar inte detta i stort. Vi är alla beroende av kablarna och säker eltillförsel. Det måste således finnas vettiga regler. SVT har uppmärksammat elnätsbolagens dyra priser. Energimarknadsinspektionen (EI) kontrar och säger att SVT ger en förenklad bild elnätsföretagens avgiftshöjningar. Enligt EI regleras avgifterna noggrannt.

Sedan har vi det här med den dyra elen. Elpriset regleras av av den dyraste försålda elen. Detta medför att om du kommer på ett smart sätt att producera el, och bildar en ekononomisk förening för verksamheten, måste du beskatta för mellanskillnaden mellan Nordpools pris och föreningens självkostnadspris. Rätta mig om jag har fel!

Jag uppmanar folk i bygderna att ta tag i saken själva och fundera ut nya sätt att producera el.
Mest realistiskt innebär det elproduktion med bioenergi genom mikroskalig förbränning och förgasning, förbränning av biogas,  småskalig vattenkraft och vindkraft samt till viss del solel. Det enklaste och billigaste sättet torde vara förbränning och förgasning av bioenergi. Kylvattnet från detta kan sedan användas för uppvärmning av hus. I Sätra Brunn finns ett gäng som redan är igång med en förgasningsanläggning (gengas).

Nyckelord: Bioenergi, gengas, förgasning, förbränning, solceller, solpanel, solfångare, vindkraft, vattenkraft


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0