Tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten

Utredningen om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten har lämnat in betänkandet "Fjärrvärme i konkurrens" till Näringsdepartementet. Detta innebär att det kan skapas konkurrens på fjärrvärmenäten.

Detta är ytterligare ett steg i energirevolutionen till system med småskalig energi. Rent konkret kan det innebära att stora kommunala energibolag får konkurrens av små aktörer. Det kan handla om fastighetsägare som producerar sin egen värme och el och säljer överskottet ut på fjärrvärme- och elnätet.

Jag pratade precis med en representant för en leverantör som har en egen pilotanläggning för produktion av el och värme från biomassa. De använder sig av förgasningsteknik och deras anläggning som nu byggs i Piteå (Pite energi) kommer att producera värme för ca 350 hushåll och ca 15 GWh el/år. Leverantören ser positivt på utvecklingen och ser en ny marknad med flera leverantörer av fjärrvärme till samma fjärrvärmenät. De kan då leverera anläggningar till fler producenter.

Nu är det viktigt att sprida resultatet från utredningen till politiker och tjänstemän. Jag ska själv bidra med att organisera en studieresa till Piteå och intresserade får gärna följa med.

Länk till utredningen: http://www.regeringen.se/content/1/c6/16/73/92/fe97accc.pdf


Nyckelord: Fjärrvärme, bioenergi, förgasning, flis, pellets, solvärme, solfångare

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0