Planerat åldrande av produkter

SVT:s Dokument utifrån visade ett program om planerat åldrande av produkter. Produkter har sedan 50-talet producerats för att gå sönder efter en förutbestämd tid. SVT visade en skrivare som är programmerade till att sluta fungera när kanske 30 000 dokument skrivits ut.

Anledningen till att företag gör på det här sättet är att vi som konsumenter ska köpa nya produkter. Men frågan är vad som skulle hända om företag producerar produkter som håller riktigt länge och som går sönder först när de slitits ut på riktigt. Jag gör ett försök till en problemlösning:

Förutsättningar
Förutsätt att produkter endast produceras utefter en reell efterfrågan. Inte en påtvingad efterfrågan p.g.a. produkter går sönder i förtid.

Konsumtenternas nytta ökar över tid. Nya produktmodeller är bättre än äldre. Det torde medföra en reell efterfrågan på nya produkter. Men ett flertal människor väljer att behålla gamla modeller eller sälja dessa begagnat.

Priset för nya produkter är högt eftersom det kostar pengar att utveckla.

Anta att återvinningsgraden är näst intill 100 %. Uttjänta produkter kan återvinnas eller återanvändas.

Energin till produktionen härrör enbart från förnybar och hållbara energikällor.

Fråga
Vad kan producerande företag tjäna pengar på under dessa förutsättningar?

Svar
1. Företag kan öka nyttan och ta betalt för bättre produkter. Det innebär att konsumenter köper produkter när de önskar något bättre. De gamla produkterna kan säljas på begagnademarknaden.

2. Företag kan ta betalt för att reparera fel och byta ut slitna delar. Här tar de mestadels betalt för tiden som går åt att reparera.

3. Produkter med mjukvara behöver uppdateras. Företag kan ta betalt för uppdateringar.

4. Företag kan konstruera produkter vars hårdvara kan förbättras (uppdateras). Varför t.ex. byta ut ett helt kylskåp när pumpen går sönder?

5. Att hyra ut produkter torde kunna bli en framgångsfaktor. Detta medför att det blir lönsamt med produkter som håller länge.

Det torde bli en framgångsfaktor att satsa på försäljning av tid. Tid för reparationer, utveckling, rådgivning, uppdatering osv. Vi måste nog vara beredda på att ändra rådande affärsmodeller till att faktist betala för uppgradering av programvaror.

En avslutade reflexion är det här med meningen med livet, eller rättare sagt arbetslivet. Vem vill arbeta med att producera produkter som blir värdelösa efter 3 år och som sedan förstör miljön och förgiftar naturen? Inte jag i varje fall. Det måste finnas bättre sätt att använda sin tid.

Se dokumentären på SVT: http://svtplay.se/v/2799923/dokument_utifran/glodlampskonspirationen




Nyckelord: Hållbar utveckling, ekologisk ekonomi, hållbarhet, hållbar ekonomi, förnyelsebar energi, förnyelsebart, solenergi, solceller, solfångare

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0