Solenergi som aldrig förr

Bilbranschen ställer om sig till eldrivna bilar, plug-in-hybrider eller laddhybrider som det heter på svenska. Detta medför att behovet av el kommer att öka de kommande åren. Folk förväntas  köpa förnybar el, dvs el från solceller, vindkraft, vattenkraft, vågkraft och bioenergi. Då kan vi knappast importera el som producerats av stenkol. Det som redan nu händer är att investerare satsar på solceller och vindkraft. 

Det amerikanska analysföretaget Cleantech group menar att det aldrig förr har satsats så mycket pengar i grön teknik. Totalt investerades mer än 18 miljarder kr i 158 företag i Nordamerika, Europa, Indien och Kina under perioden juli till och med september. Mest pengar gick till intelligenta lösningar för elnätet, tunnfilmssolceller samt drivmedel baserade på alger. 

Vi kan vänta oss att förnybar el som produceras småskaligt kan säljas ut till elnätet. Detta innebär att du som har en fastighet kan sätta upp ett vindkraftverk och montera solceller på taket. Överskottsel som produceras säljs då ut på nätet. Elmätaren går helt enkelt baklänges. Du kanske inte blir rik på detta, men ju mer du sparar på el och skaffar lågenergilösningar, desto mer pengar tjänar du.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0