Desertec Foundation

Nu har det kommit ut en handbok från Desertec Foundation.

De driver ett projekt som benämns TREC där länder i Nordafrika och Europa ska kopplas ihop i gemensamma elnät. Afrika producerar i huvudsak solenergi, Sverige vattenkraft och kustländer vindkraft.

För mer info, se länk
Här kan handboken laddas ned. En av initiativtagarna är Anders Wijkman, Kristdemokrat.


Ny lathund från Svensk Vindenergi

Nu har det kommit ut en ny lathund från Svensk Vindenergi. Länk till Svensk Vindenergi

Tyvärr florerar det en hel del myter och negativ propaganda kring vindkraft. Ett stort ansvar bär Föreningen Svenskt Landskapsskydd som ständigt propagerar mot vindkraft i media. Föreningen består av ett gäng pensionärer som yttrar sig i samråd och väcker lokal opinion mot vindkraft i hela Sverige. Länk till FSL

Jag kan förstå dem som tycker att vindkraftverk förstör deras utsikt. Kanske behöver snurrorna bli lite snyggare i framtiden? Men det finns ju också så mycket annat som sett fult ut under tidernas lopp. Ta det här med kraftledningar till exempel. Inte har någon klagat på dessa?

Sen har det också varit en debatt om vindraft i media där professorn Harry Frank menade att det inte går att utöka vindkraften så mycket som regeringen vill. Han fick snabbt mothugg av Energimyndigheten. Jag vill säga att det går att utöka vindkraften kraftigt. Självklart ger vindkraft inte el när det inte blåser. Det behövs således en baskraft i form av vattenkraft, bioenergi och kärnkraft (tills vidare). Sen har vi det här med elbilars batterier som blir en utjämnande faktor på elnätet. När det är överskott av vindkraftel laddas batterierna. När det är underkott går energi från batterierna från bilarna ut på elnätet. Till sist kan vi exportera överskottsel från vindkraft till andra länder.

Nedan visas utdrag från lathunden:




Texten är hämtad från Svensk Vindenergi, "Lathund - olika begrepp som förekommer i branschen".


Distansrekord för Tesla

Elbilen Tesla har körts över 50 mil på en laddning. Medelhastigheten var ca 55 km/timme vilket inte kan jämföras med bilens topphastighet på över 200 km/timme. Tyvärr är bilen dyr och säljs mest till filmstjärnor som vill sticka ut. Men tekniken borde kunna överföras till vanliga bilar. Länk till artikel


Pensionssparande

Hur hänger pensionssparande och Energirevolutionen ihop? Märklig fråga kanske man kan tycka. Men allt beror på vad och hur man sparar sina pengar.

Idag ändrade jag så att 50% av mina pensionsfonder går till DnB NOR Renewable Energy med hjälp av Länssförsäkringar Bergslagen. Jag tror även detta är en bra investering.

Efter Zanzibarresan har det varit fullt upp. Det är rapporter som ska skrivas och offertförfrågningar ska besvaras. Jag arbetar även med att ringa runt leverantörer av teknik inom förnybar energi som i framtiden kan leverera till Afrika. Företagen har dock mer förfrågningar än vad de kan leverera. Tyvärr är inte all teknik färdigutvecklad. Det kommer att ta några år innan det t.ex. kommer solelsparker i stor skala med termisk solvärme. Kolla in följande företag som ett exempel:

Idag fick jag in en insändare i VLT om ekologisk mat. Det var egentligen ett svar på en folkpartist som tycker ekomatproduktion ger mer övergödning m.m. Se länk

Dagens länkar:


Smart Grids och Automation


Vindkraft kan öka 15 gånger om:

Plastsolceller


Solelpark i Italien



Reseberättelse Zanzibar

Tänk dig en plats utan elproduktion. Elen som kommer från fastlandet är otillräcklig med ständiga elavbrott. De som har råd använder dieselgeneratorer. Andra använder gasol, fotogen och ved. Tänk dig sedan en växande turistindustri. En industri som behöver el. Det blir lite problem. Välkommen till Zanzibar.

Vi på Nestor AB har genomfört en marknadsstudie av förutsättningarna för solenergi på Zanzibar på uppdrag av Solarit AB i Västerås. Jag vill inte skriva så mycket om resultaten förutom att det finns sol och ekonomisk bärkraft. Till vår hjälp hade vi också Hassan från MMC. Hassan är uppvuxen i Zanzibar men bor numera i Danmark.

Resan var spännande och innehållsrik. Vi fick börja med att hålla föredrag för energibolaget Zeco och diverse ministrar och andra viktiga personer. Hassan fixade till ett riktigt kanonseminarium. Förhoppningsvis leder detta till något mer än bara ett seminium.

Första veckan inventerade vi företag och intervjuade chefer. Det blev rätt standardiserade frågor med mycket få variationer i svaren. Alla har problem med eltillförseln.

Andra veckan anslöt Stefan från Solarit och han kompletterade svaren med djupare inventeringar. Vi ordnade även ett seminarium med företagare där vi fick en del inputs. Stefan fick också ett "vid sidan om uppdrag" på plats. Han installerade solpaneler på en moské. Det var den första solcellsanläggningen som installerats på en moské i Zanzibar. Det var ett historiskt ögonblick.



Jag kan också säga att Zanzibar är ett varmt ställe. Vi hade ca +30 - +35 grader varmt varje dag. Några få gånger regnade det. En kommentar gällande värmen är att allt går ut på att skaffa kyla. Husen byggs för att ge svalka. Aircondition används i stor utsträckning vilket drar mycket el.

Det blev några dopp i vattnet också. Tyvärr blev jag lite småkrasslig, förkyld och mage, så det blev inte mycket träning. Bara några löprundor första veckan.

Maten var också mycket god. Det blev både försk tonfisk, marlin, indiskt, kinesiskt, zanzibariskt och tanzaniansk mat. En hamburgare slank också ner.

Nackdelen med Zanzibar är allt skräp. Det samlas skräp överallt och avfallshanteringen är bristfällig. Men detta kan också vändas till en fördel. Skräp = Energi.

Sammanfattningsvis var det en lärorik upplevelse på Zanzibar.

Nu är jag hemma och sammanställer alla intervjuer. Men räkna med att:

fortsättning följer...

RSS 2.0