Hållbar Energi

Igår, torsdag, besökte jag Sätra brunn och pratade om energi. Vi är ett gäng som arbetar med en förstudie inför ett Leader-projekt där energi är en del. Projektet benämns "Hållbara bygder" och ska främja hållbar landsbygdsutveckling vad allt det innebär.

Martin Saar som bl.a. driver webbsidan Ställ om på Svt pratade allmänt om konsumtion och energifrågor. Det blev rätt mycket intressanta diskussioner om allt från kornas utsläpp av metan till energiförbrukning för förpackningar. Hans poäng var att vi ska titta på hela produktlivscykeln för livsmedel och beräkna utsläppen utifrån det. Stockholmsbornas största klimatpåverkan är från konsumtionen vilket inte syns i statistiken.

Efter Martins presentation talade vi gruppledare om våra delar i förstudien. Vi får se om Svartådalen, som området kallas, kan bli en pilotbygd för hållbar landsbygdsutveckling. Jag hoppas starkt på att få igång ett energiprojekt där många små energislag samverkar. Det gäller att få igång entreprenörer och nya ekonomiska föreningar som kan producera biogas, vattenkraftel, vindkraftel m.m. Men även att bönder och turistentreprenörer börjar använda förnybara drivmedel. Det kan handla om att konvertera arbetsmaskiner till biogas eller fylla på gårdscisterner med biodiesel istället för fossildiesel. Vidare att få igång energieffektivisering och satsa på beteendeförändringar. Länk till Ställ om. Länk till Svartådalen

När det gäller nyheter är det bara att konstatera att de mest handlar om domen för Pirate Bay. Men det hör inte till Energirevolutionen.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0