Elhybrider

Försäljningen av elhybrider har kommit igång. Hondas nya elhybrid Insight sålde i 10 000 exemplar på 11 dagar som ett exempel. Nu måste plug-in-hybriderna komma ut på marknaden i Sverige. Här i Västerås finns planer på laddstationer enligt en källa. Jag tycker detta är något för landsbygden att satsa på. Det kommer blir rätt billigt att transportera sig med elbilar och det är enkelt att ladda dem. Länk till artikel om elbilar.

Jag tror emellertid främst på elbilar som kombineras med ett förnybart bränsle. Främst förespråkar jag biogas som kan produceras lokalt. Anledningen är att biogas produceras i ett kretslopp. Först råvaror från avfall, avlopp, vallgrödor och jordbruk, t.ex. mjölkkor. Sedan biogasproduktion genom denitrifikation, dvs syrefri nedbrytning med bakterier. Därefter uppgraderas gasen till ca 97% metangas som komprimeras. Restprodukten blir bra gödsel för åkermark.

Det är även möjligt att producera el genom förbränning av biogas. Då behöver den inte uppgraderas, det räcker med ca 50% metan till ett biogasdrivet elverk. Självklart kan landsbygdsbor producera el i vindkraftverk, små vattenkraftverk och förgasning av ved. Möjligheterna är många och vi kommer att se många innovationer inom området. Här är en länk till ett  företag som säljer biogaslösningar.

Politiker måste släppa fram dessa lösningar. Regelverket för att producera sin egen el ska förenklas. Energirevolutionen innebär att många små kraftverk tillsammans genererar mycket elektricitet. För att det ska bli möjligt krävs det att elnätet anpassas till alla dessa energikällor. Jag har inte riktigt kolla på allt, men det finns skrivet om detta i Energinätsutredningen.

Nu får vi hoppas att bilföretagen tar sitt förnuft till fånga och satsar på plug-in-hybrider som kan laddas med el och drivas på biobränsle.

Den som är intresserad av en storskalig energirevolution kan se denna länk från The Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation (TREC). Det är ett politiskt projekt där elnäten ska anpassas för förnybar energi i Nord Afrika och Europa.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0