EnergiCirkeln



Ovan visas en bild på ett flygplan som drivs med solceller och bränsleceller.
Se denna film LÄNK

Energirevolutionen är nästa högkonjunktur

Denna blogg handlar om de nya marknaderna för förnybar energi och cleantech. Den handlar även mig och mitt engagemang för att få till en Energirevolution. Tanken är även att det ska bli till en historia i romanform. Den historien har dock inte riktigt kommit igång.

Energirevolutionen börjar i det lilla. Igår grillade jag tillsammans med 2 nyblivna vänner i Svartådalen. Vi pratade ihop oss inför höstens EnergiCirkel som vi ska starta tillsammans med Studiefrämjandet. EnergiCirkeln kommer att bestå av 2 grupper, en bränslegrupp och en elgrupp. Bränslegruppen får bygga om motorer för biogas och biodiesel samt komma igång med småskalig tillverkning av bränsle. Elgruppen riktar in sig på att anpassa ett hus för solcellsel. Det kan även handla om att producera el med biogas, småskalig vattenkraft mm. Målet är att få ett hus som är oberoende av el utifrån.

Syftet med EnergiCirkeln är att komma igång snabbt. Vi börjar tillsammans från 0 utan några egentliga bidrag eller större förberedelser. Meningen är inte att göra något storskaligt, utan syftet är att vi ska lära oss de olika teknikerna och söka efter information på YouTube, hos leverantörer, webbsidor m.m. Parollen är "Just Do it and Do it Better!".

Är du intresserad? Kontakta mig i så fall. Du hittar adressuppgifter på www.nestor.se, konsulter, Eric. Kanske kan vi starta en EnergiCirkel i just ditt län?

Visualisera dina mål
Det svåraste med att driva projekt eller förvalta ledningssystem är att få alla att arbeta mot uppsatta mål. Ett sätt är att göra som den japanska bilindustrin som visualiserar mål, instruktioner m.m. på ett enkelt sätt. Jag har därför arbetat tillsammans med en illustratör för att visualisera hur energiprojekt kan gå till. Bilderna kommer självklart att läggas upp på denna blogg.

Flyg jorden runt i ett solcellsflygplan
Snart är det möjligt att flyga med ett solcellsdrivet flygplan. Flygplanet heter Solar Impulse som har 61 meters vinge klädd med solceller. LÄNK


Nyheter

Flyg jorden runt i ett solcellsflygplan
Snart är det möjligt att flyga med ett solcellsdrivet flygplan. Flygplanet heter Solar Impulse som har 61 meters vinge klädd med solceller. LÄNK

Bidrag för solceller
Nu är det möjligt att söka bidrag för solcellsprojekt. Se följande LÄNK. LÄNK till Solar Impulse

EI ger tillstånd för ledning till vindkraftpark i Kattegatt
Universal Wind Offshore Transmission AB får tillstånd att bygga och driva en 61 kilometer lång ledning mellan Stora Middelgrund vindkraftpark i Kattegatt och ett ställverk i Halmstads kommun. Det har Energimarknadsinspektionen (EI) beslutat. LÄNK

Förädling av energigrödor
Energimyndigheten har en ny utlysning för "Förädling av energigrödor". Se LÄNK

Mer vindkraft med smarta turbinblad LÄNK

Vindkraft i nationalparker
Det vore olyckligt om vindkraftverksprojektörerna inte tar hänsyn till miljön. Det får finnas en gräns för snurrornas utbredning. Min mening är att det får prövas från fall till fall. LÄNK

Klimathotet
Aftonbladet skriver om klimathotet. Självklart måste allt låta som om världens undergång redan är här. Kofi Annan menar i artikeln att svält och andra katastrofer redan drabbar fattiga i världen. LÄNK Faktum är att vi måste agera nu för att inte förändra klimatet så att uppvärmingen leder till framtida katastrofer. Vi måste helt enkelt förändra sättet att producera energi och börja använda förnybara bränslen vid transporter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0