EU-valet

Idag är jag lite småhängig. Jag har under veckan deltagit i KD:s valkampanj och satt upp skyltar, delat ut infoblad till grannar och stått i valstugan. Det har även blivit löpning i backar och vandring på Svartådalens vandringsled. Jag är nog helt enkelt övertränad. Vad kan då vara bättre än att ägna en halvdag åt infosökning om politik och energi?

Jag har undvikit partipolitik i denna blogg, men nu är det val och det är viktigt att folk röstar.  I Sverige är Kristdemokraterna ett litet parti, men i EU är partiet med i gruppen EPP, European People´s party som är med i den största politiska gruppen i EU-parlamentet. Med Anders Wijkmans arbete bakom sig kommer Kristdemokraternas nya parlamentariker att komma till ett dukat bord. Sammanfattningsvis har KD följande energi- och miljöpolitik på EU-nivå:

- Klimathotet. KD vill avsätta mer i budgeten för klimatåtgärder, både inom EU och globalt. Bl.a. minska utsläppen av koldioxid med 30 procent till 2020.

- Rädda Östersjön, bl.a. införa individuella fiskerättigheter och förbjuda fosfater i tvätt- och diskmedel.

- Hållbar tillväxt: Det finns en massa viktiga punkter men det handlar i stort om att hållbar utveckling och ekonomisk tillväxt förenas vilket vi i Sverige visat exempel på. Vi kan "exportera" Sverige miljö och energipolitik.

Jag valde Kristdemokraterna eftersom de har en ansvarsfull politik. Jag sympatiserade tidigare med Moderaterna men kan bara inte tro på att marknaden fixar allt. Kolla gärna in följande länkar:

http://dialoguetv.epp.eu/

http://www.epp-ed.eu/home/en/aboutus.asp

http://www.mittskal.se/



Regeringens arbete på energiområdet

Regeringen har tillsatt en utredning om minskad energianvändning inom de areella näringarna. Tanken är att få fram förslag och möjliga åtgärder för att spara energi samt se över hur fossila bränslen kan ersättas vid uppvärmning.
Min kommentar till detta är att det inte behövs så mycket mer utredningar. Kunskapen finns redan. Nu gäller det att ställa om praktiskt. LÄNK


Regeringen har presenterat "En sammanhållen klimat- och energipolitik". "Sverige ska visa ledarskap för att möta klimatutmaningen både internationellt och genom de åtgärder vi gör i Sverige. avfallsanläggningar, jord- och skogsbruk, vattenbruk samt delar av industrin."
Förutom allt som redan debatterats i media om 40% minskning av koldioxidutsläpp m.m. har regeringen en del intressanta nyheter.
- Målnivån för elcertifikatsystemet höjs till 25 TWh till år 2020 jämfört med 2002 års nivå.
- Villkoren för anslutning av förnybar energiproduktion till elnätet förbättras.
- Utveckling av biogas för fordon ska stimuleras.
- Landsbygdsprogrammet ska utnyttjas för stöd till förnybar energi
- Handlingsplan för energieffektivisering
- Handlingsplan för fossiloberoende fordonsflotta. "Målet är att Sverige år 2030 har en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen."

Länk till  "En sammanhållen klimat- och energipolitik"


Nu måste regeringen agera för att göra det enkelt att ansluta små mikrokraftverk till elnätet. Det måste bli lönsamt att producera sin egen el och sälja överkott ut på nätet. Det är just det som är energirevolutionen. Jag vill själv vara med på tåget och delta som entreprenör.

Regeringen har släppt ett slutbetänkande av Energinätsutredningen där Kjell Stenman är utredare.  LÄNK

Jag ska fortsätta dagen med att studera betänkandet, men det är på över 100 sidor... Återkommer.

Senaste nyheter om energi

Ett helt nytt batteri har sett dagens ljus skriver Ny Teknik. LÄNK

Motvind för Sveriges vindkraftkooperativ. "För O2 El skulle detta kunna innebära att det elpris på 13 öre/kWh som medlemmarna i dag betalar blir cirka 50 procent högre. Detta eftersom elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool ligger på cirka 40 öre och uttagsskatten då skulle bli cirka 7 öre/kWh." LÄNK
Helt sjukt
anser jag! Vindkraftel ska självklart gynnas. Om Skatteverket höjer skatten måste regeringen ändra lagen.

Renare kolkraft i Kina Kina satsar på kolkraft vilket oroar mig starkt. Rent tekniskt spelar det inte så stor roll vad vi i Sverige gör om Kina, USA och Ryssland fortsätter med sina utsläpp. MEN, Sverige kan ses som ett gott exempel. Vi har förenat ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp. Låt oss fortsätta vara föregångare och satsa rejält på förnybar energi.

It-entreprenören Niklas Zennström engagerar sig i klimathotet. LÄNK Det är kul att fler rika börjar få upp ögonen. Jag hoppas han också börjar satsa riskkapital på cleantech. Zennström är dock försiktig än så länge eftersom riskerna fortfarande är stora.

Klimatskeptiker i riksdagen. Amerikanen Roy Spencer är forskningschef vid University of Alabama och bjöds in till riksdagen. LÄNK





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0