Reseberättelse Zanzibar

Tänk dig en plats utan elproduktion. Elen som kommer från fastlandet är otillräcklig med ständiga elavbrott. De som har råd använder dieselgeneratorer. Andra använder gasol, fotogen och ved. Tänk dig sedan en växande turistindustri. En industri som behöver el. Det blir lite problem. Välkommen till Zanzibar.

Vi på Nestor AB har genomfört en marknadsstudie av förutsättningarna för solenergi på Zanzibar på uppdrag av Solarit AB i Västerås. Jag vill inte skriva så mycket om resultaten förutom att det finns sol och ekonomisk bärkraft. Till vår hjälp hade vi också Hassan från MMC. Hassan är uppvuxen i Zanzibar men bor numera i Danmark.

Resan var spännande och innehållsrik. Vi fick börja med att hålla föredrag för energibolaget Zeco och diverse ministrar och andra viktiga personer. Hassan fixade till ett riktigt kanonseminarium. Förhoppningsvis leder detta till något mer än bara ett seminium.

Första veckan inventerade vi företag och intervjuade chefer. Det blev rätt standardiserade frågor med mycket få variationer i svaren. Alla har problem med eltillförseln.

Andra veckan anslöt Stefan från Solarit och han kompletterade svaren med djupare inventeringar. Vi ordnade även ett seminarium med företagare där vi fick en del inputs. Stefan fick också ett "vid sidan om uppdrag" på plats. Han installerade solpaneler på en moské. Det var den första solcellsanläggningen som installerats på en moské i Zanzibar. Det var ett historiskt ögonblick.



Jag kan också säga att Zanzibar är ett varmt ställe. Vi hade ca +30 - +35 grader varmt varje dag. Några få gånger regnade det. En kommentar gällande värmen är att allt går ut på att skaffa kyla. Husen byggs för att ge svalka. Aircondition används i stor utsträckning vilket drar mycket el.

Det blev några dopp i vattnet också. Tyvärr blev jag lite småkrasslig, förkyld och mage, så det blev inte mycket träning. Bara några löprundor första veckan.

Maten var också mycket god. Det blev både försk tonfisk, marlin, indiskt, kinesiskt, zanzibariskt och tanzaniansk mat. En hamburgare slank också ner.

Nackdelen med Zanzibar är allt skräp. Det samlas skräp överallt och avfallshanteringen är bristfällig. Men detta kan också vändas till en fördel. Skräp = Energi.

Sammanfattningsvis var det en lärorik upplevelse på Zanzibar.

Nu är jag hemma och sammanställer alla intervjuer. Men räkna med att:

fortsättning följer...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0