Konstnärer debatterar vindkraft

Lars Jonsson och Jan Troell skrev idag om vindkraft i Dagens Nyheter.
Konstnärerna menar att det nästan är ett brott mot de mänskliga rättigheterna när lokala opinioner möts av nonchalans från statligt håll. De anser att vindkraftverk skapar ångest och oro eftersom de har en avgörande visuell påverkan på landskapet.
Jag kan inte säga att vindkraftverk inte skapar oro bland människor. Däremot anser jag att följande påståenden är  vinklade som de framhäver i sin artikel:
"Prövning av vindkraftverk mot miljöbalken är ofta ett slag i luften då 1) miljökonsekvensbeskrivningarna är beställda av vindkraftens intressenter och utförda av beredvilliga konsulter, 2) det saknas grundläggande forskning på området och 3) samtliga myndigheter har fått uttalade direktiv om att underlätta för vindkraften. För närvarande saknas ett brett skydd för landskapet som visuell miljö i miljöbalken – att fullt ut skriva in landskapskonventionens andemening i svensk lag skulle ändra på detta, men regeringen dröjer, av vilken orsak?"

All prövning enligt miljöbalken utförs på uppdrag av projektorerna. Det gäller vindkraftverk såsom vägbyggen och nya fabriker. Vidare finns det en hel del forskning om vindkraft och dess miljöpåverkan. Däremot kanske det saknas forskning när det gäller psykologisk påverkan. Avslutningsvis har det varit mycket svårt för projektorer eftersom olika myndigheter inte samverkar. Det är nu regeringens vilja att vi får fler vindkraftprojekt och att tillståndsprocesserna går snabbare. Dagens Nyheter

Ett levande exempel från verkligheten är när Mälarenergi i Västerås ville bygga vindkraftverk på Skutterön i Mälaren. Projektet lades ned p.g.a. risken att örnar skulle kollidera med vindsnurrorna. Jag var själv med om att fatta beslutet att inte tillåta dessa snurror som ledamot i Byggnadsnämden för KD.

Jag vill också säga att det är relativt lätt att demontera vindkraftverk om det nu skulle visa sig att de är så farliga.

Titta gärna in på vindkraftbranschens sida om vindkraft: Svensk Vindenergi

Personligen tror jag att det här med vindkraftverk är en vanesak. Vi har ju en  massa kraftledningar som ingen bryr sig om.

Vindkraft, solenergi, solceller, solpaneler, LED, bioenergiKommentarer
Postat av: Boije

"Vi har ju en massa kraftledningar som ingen bryr sig om."

..jaha...låter kraftledningar?? och hur höga är de jämfört med VKV.. det är när VKV blir felplacerade pga penninglystna markägare, (som inte ens bor i området de exploaterar!) som det blir problem!

2010-12-30 @ 21:21:28
URL: http://hemligatradgarden.blogspot.com
Postat av: Anna

Kraftledningar är ett nödvändigt ont och allt oftare så göms de under marken. De är dessutom inte lika höga och de rör sig inte, vilket gör att de inte stör blicken.Personligen tror jag att vindkraftivrarna har något fel i skallen. Vindkraft ger försumbart mycket energi, de är svindyra, tar mycket plats, förstör naturen, låter och är som bäst opålitliga.Smacka upp ett par rejäla kärnkraftverk istället så slipper vi de eländiga snurrorna.

2010-12-31 @ 10:16:39
Postat av: Calle

"Den pågående utbyggnaden av vindkraften är ett intrång i landskapsbilden som till omfång och påverkan är jämförbar med 1900-talets utbyggnad av Norrlandsälvarna. Vindkraftverk har en avgörande visuell inverkan på landskapet och den oro och ångest som de skapar måste tas på allvar."Den som får ångest av att se ett vindkraftverk borde nog tala med sin psykiater. För mig är det ett av de mest miljövänliga sätten att skapa den energi som vi idag betraktar som oumbärlig, särskilt den här årstiden. Och den dag man kommer på någon ännu bättre metod är det bara att montera ner snurrorna. Kan det bli flexiblare och renare?Jag undrar hur kulturarbetarna egentligen vill att vi ska försörjas med energi? Genom kol- eller oljekraftverk? Genom vedeldning? Genom kärnkraft, vars avfall kommer att förgifta jorden under åtminstone ytterligare så lång tid som människan hittills existerat? För vattenkraften är uppenbarligen lika förkastlig den i de här totalt verklighetsfrämmande människornas ögon.

2010-12-31 @ 11:48:20
Postat av: Apan

Jag gör vad jag vill på min mark. Desutom tycker jag att alla som vill ha mer kärnkraftverk ska givetvis nomenera sin kommun till slutförvaring och få allt sitt varmvatten levererat ifrån kärnkraftverk. Kylvatten är väldigt varmt och borde ta varas på.

2011-01-05 @ 17:51:40
Postat av: Ylva

Och hur tänker ni "enkelt demontera vindkraftverken"?

Till vart och ett av dessa tusentals monster som ska upp på varenda höjd i skogslandskapet krävs en väg av nästan motorvägsproportioner som kommer strimla sönder landskapet totalt. Inbillar ni er att marken kommer/kan återställas. 700 ton betong i fundamenten, tror ni att det är en baggis att återställa? Bara kostnaden för att ta dit kranen och plocka ner skrotverken är tiodubbelt mer än vad man sätter av för hela återställandet.

Jämförelsen med kraftledningar är infantil, men i vilket fall blir det nu kraftledningar överallt.

Skadorna i naturen är irreparabla och kostnaderna kommer vara sådana att man inte ens försöker återställa något. De verk som sätts upp nu är högre än någonsin tidigare vilket gör påfrestningarna på dem enorma och de kommer inte hålla i tio år ens. detta är ett politiskt vansinne som bara glädjer de riskkapitalister som skor sig på våra pengar och vårt förödda landskap.

Det hjälper inte att låta bli några platser för att skydda rovfåglarna, de dras till verken av termik och födotillgång och slaktas vartefter.

Detta är ett politiskt vansinne som bara glädjer de riskkapitalister som skor sig på våra pengar och vårt förödda landskap. Det finns en orsak till varför politikerna vill snabba på detta med alla medel, ni är rädda för att sanningen ska hinna ikapp er. Hur känns det förstöra ett helt land?

Den som inte får ångest av förödda landskap trivs nog bara på krogen och i riksdagshuset.

Och Apa, du gör faktiskt inte vad du vill på din mark.

2011-01-06 @ 23:58:08
URL: http://smutsigtmjol.se/
Postat av: Ylva

Och förresten, "Energirevolutionen handlar om småskalig energi", jasså, men börja med att storskalig vindkraft då.

2011-01-07 @ 00:01:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0