Syna förbränningen

Idag skrev Frigyes Reisch och Lars Persson om smart grids i Ny Teknik. De menar att alla produktionskällor ska integreras och då behövs nya elsystem. Ett hushåll med ett litet vindkraftverk kan exempelvis leverera sitt överskott av el till det gemensamma nätet. De vill även att konsumenterna får kostnadsfri information om den egna förbrukningen genom internet. Konsumenterna kan då starta elapparaterna när elen är som billigast. Ny Teknik

Detta är vad jag kallar för Energirevolutionen. Det måste verkligen bli ekonomiskt för hushåll att sälja egen producerad el tillbaka till elnätet. Vi kan då se en snabb utveckling med el som produceras av småskalig bioenergi, små vindkraftverk och solpaneler. Människor som bor nära ett vattendrag kan använda mikroturbiner för vattenkraft. Detta kräver dock ett nytänk avseende småskalig vattenkraft. Allt detta ska självklart kombineras med energieffektivisering.
Min julklapp i år till släktingarna blev en LED-lampa på 8W till varje familj på julträffen.  En 8W LED-lampa från Solarit är lika effektiv som en 60W lampa. Jag har själv inte hittat någon LED-lampa som har lika bra ljus i styrka som Solarits. Dessutom ger de ett ganska gulaktigt ljus till skillnad från de flesta andra som ger ett skarpt vitt sken.
solceller, solpanel, solfångare, led, vindkraft, bioenergi

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0