Inlägg i Science från 250 forskare

Ta dig tid att läsa detta inlägg. Det är 250 forskare som anser att vi ska ta klimatförändringarna på stort allvar. De menar att det är vetenskap och i vetenskap råder det alltid osäkerhet. De som säger att vi ska vänta med åtgärder för att det råder osäkerhet menar därför att vi aldrig ska vidta några åtgärder. Forskarna menar att konsekvenserna med klimatförändringar kan bli katastrofala och att inte göra någonting alls är att ta en stor risk.

I artikeln förklarar forskarna hur vetenskap fungerar. Vetenskap bygger på repeterbara försök. Ibland misslyckas man men då ändras felen. Ibland ersätts en vetenskaplig sanning med en bättre förklaring. När en förklaring blivit testad på djupet upprepade gånger kan den antas som fakta. T.ex. att jorden är 4,5 miljarder år gammal, att universum skapades i ett enda ögonblick 14 miljarder år sedan osv. T.o.m. dessa fakta kan ersättas med en bättre förklaring om det kan motbevisas vetenskapligt. Enligt forskarna faller klimatförändringarna under kategorin fakta. Det finns ett övertygande, omfattande och objektivt bevis på att människor förändrar klimatet på ett sätt som hotar våra samhällen och ekosystem som vi är beroende av.

Forskarna skriver också om de fel som begåtts av IPPC som består av tusentals forskare som producerar vetenskapsliga artiklar. Det är helt normalt att några av artiklarna innehåller fel. Men det finns inget som motbevisar nedanstående slutsatser:

1, Planeten värms upp med ökade koncentrationer av klimatpåverkande gaser i atmosfären.

2. Den mesta av ökningen av gaser det senaste århundradet beror på mänskliga aktiviteter, speciellt förbränning av fossila bränslen och avskogning.

3. Naturliga orsaker har alltid en roll för jordens förändrade klimat, men mänsklig klimatpåverkan har tagit överhanden.

4. En varmare planet orsakar exempelvis ökade havsnivåer och förändringar av vattnets kretslopp. Ökad koldioxidhalt i atmosfären försurar oceanerna.

5. Kombinationen av dessa komplexa förändringar hotar kustkommuner och städer, vår tillgång till mat och vatten, marina ekosystem, skogarna, miljön på höga berg och mycket mer.

Forskarna har mycket mer att säga men menar att dessa slutsatser ska räcka för att politiker och företag ska förstå orsakerna för klimatförändringarna vilket inkluderar förbränning av fossila bränslen.

De vill också få slut på hoten och trakasserierna som liknar ett åtal mot deras kollegor. Det trakasserier från politiker som vägrar inse fakta och vägrar vidta åtgärder. Forskarna vill också få slut på alla lögner som sprids på felaktiga grunder. Forskarna avslutar med att smarta och effektiva åtgärder är möjliga.

Forskarna är medlemmar i U.S. National Academy of Science men de uttalade sig sig inte som företrädare för denna organisation.
Läs Science

Övriga länkar
Aftonbladet, AB2 Dagen, DN, Ny Teknik, SvD Expressen VLT

Nyckelord: klimatförändring, klimat, energieffektivisering, solenergi, solel, vindkraft


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0