Energidebatten flödar
Anders Wijkman (f.d. EU-parlamentariker för KD), Svante Axelsson (SNF) och Lars-Göran Pettersson (LRF) menar att all ny elproduktion är subventionerad i DN. De hävdar att förnybar energi är mer kostnadseffektiv än kärnkraft.
Herrarna anser att debatten är snedvriden eftersom förnybar energi egentligen är kostnadseffektiv och pålitlig. De påpekar att under de två senaste åren installerades 70 gånger mer vindkraft än kärnkraft i världen. De framhäver även att vi ska satsa på energieffektivisering, utöka kraftvärme baserad på biomassa, solceller samt ökad vattenkraft. DN
Jag håller med debattörerna om att energidebatten är snedvriden. Jag är säker på att vi kan klara oss utan kärnkraft på sikt i Sverige. Vi borde fortsätta ha en ambition att ersätta kärnkraft med förnybar energi. Samtidigt ska vi behålla kärnkraften under denna övergångsperiod.
Det här pratet om att det behövs mer energiforskning innan vi går något är helt befängd. Självklart behövs det mer forskning kring förnybar energi, men faktum är att vi redan idag har kunskap. Det som behövs är i första hand energieffektivisering och bättre utnyttjande av befintlig energi. Vidare måste regelverken som idag försvårar utvecklingen av förnybar energi förenklas. Låt privata företag etablera energianläggningar som säljer värme till fjärrvärmenäten. Det är ju möjligt att ha flera energianläggningar på samma fjärrvärmenät. Gör det ekonomiskt hållbart för privata aktörer att sälja egen producerad el till elnäten. Här finns massvis med pengar att tjäna och spara. Avslutningsvis måste utvecklingen med så kallade smarta elnät gå vidare.
Min åsikt är därmed att marknaden för energiproduktion ska bli mer fri. Många aktörer, stora som små, kommer leda till att energiproduktionen säkras. Vi är så vana med statliga och kommunala bolag som levererar energi. Men varför skulle inte privata företag kunna leverera säker och ekologiskt hållbar energi?
Det gäller också att reglerna kring egen el blir lättare att förstå för vanligt folk. Det måste bli både enklare och billigare för hushåll att skaffa sina egna elkraftverk i form av solel, småskalig vindkraft och biokraft.
Nyckelord: solel, solvärme, vindkraft, vattenkraft, energieffektivisering, hållbar utveckling, miljöekonomi
Kommentarer
Trackback