Gör egen el lönsam

Här kommer ett utkast till en debattartikel om egen el och nettodebitering. Jag vill gärna spinna vidare på Bengt Strids m.fl. pressmeddelande om nettodebitering och egen el, se föregående inlägg i denna blogg.

Gör det lönsamt att producera sin egen el
Det är lätt att hålla med Anders Richert chef Nätenheten inom Svensk Energi, Christer Söderberg från SERO m.fl. att det ska vara lätt att producera sin egen el, vilket herrarna skrev om i pressmeddelandet "Så kan nettodebitering lösas för dem som gör sin egen el". Detta var också budskapet från LRF, Svensk Energi, Svensk Solenergi och SERO när de uppvaktade näringsdepartementet i frågan. Organisationerna menar att enskilda kan bli sina egna mikroproducenter av el, med t.ex. solpaneler, vilket också är grunden för tre förslag.

Det första förslaget innebär att kunder ska kunna "lagra" el i nätet. Elnätsföretagen ska enbart debitera nettoelförbrukningen på månadsbasis. Detta nettovärde ska elhandelsföretaget därefter använda i sin debitering av förbrukningen. Förslag två går ut på att eventuellt produktionsöverskott hos kunden under månaden sätts till noll vilket leder till att den enskilde blir nettokonsument på årsbasis och slipper således mätavgift enligt gällande regelverk. Avslutningsvis ska kunder enkelt kunna rapportera bruttoproduktion för att erhålla elcertifikat.

Detta innebär att det skapas ett system där privatpersoner sparar pengar på att producera sin egen el i liten skala. Det kan handla om solpaneler på tak, mikroskaliga vindkraftverk och småskalig biokraft. Skapar vi ett system där det blir lönsamt att producera sin egen el minskas också den totala elkonsumtionen. Detta gynnar också det gemensammas bästa vad gäller energieffektivisering i samhället.

Med ovanstående information som grund föreslår jag att vi i Västerås går i bräschen för egen el. Jag vill därför att Mälarenergi får direktiv från Västerås Stad att utarbeta ett system för nettodebitering enligt pressmeddelandets förslag. Allra helst önskar jag dock att Mälarenergi tar tag i saken på en gång.

Eric Söderberg
Kristdemokraterna i Västerås
Nyckelord: Solceller, solpaneler, solcell, solpanel, egen el, el, elkraft

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0