Pressmeddelande -

"Så kan nettodebiteringen lösas för dem som gör sin egen el"

Det måste vara enkelt för privatpersoner att producera egen el. Dessutom kan de, genom nettodebitering, få ekonomisk nytta. Detta var budskapet från fyra organisationer – LRF, Svensk Energi, Svensk Solenergi och SERO – vid en uppvaktning på näringsdepartementet på tisdagen.
Uppvaktningen var en uppföljning av ett möte i fredags som statssekreterare Daniel Johansson (C) ansvarade för då den framtida utvecklingen av smarta elnät var huvudämnet. Men regelverken kan enkelt utvecklas och bli smartare redan nu, ansåg organisationerna på tisdagen.

Att enskilda blir sina egna mikroproducenter av el är en positiv kraft, men det måste bli enklare. Här är tre konkreta förslag från tisdagens uppvaktning.

Ge kunden möjlighet att ”lagra” el i nätet. Elnätsföretaget skulle sedan enbart debitera nettoelförbrukningen på månadsbasis. Detta nettovärde ska elhandelsföretaget därefter använda i sin debitering av förbrukningen – som ligger till grund för energiskatt och moms.

Eventuellt produktionsöverskott hos kunden under månaden innebär att förbrukningen sätts till noll. Detta innebär då per definition att den enskilde blir nettokonsument på årsbasis (och slipper extra mätavgift enligt gällande regelverk).

Tillåt kunder att enkelt rapportera in sin bruttoproduktion för att erhålla elcertifikat.
Mätningen för alla nya kunder ska givetvis kunna ske på timbasis. Det är en tydlig inriktning hos den svenska regeringen och inom EU. Vårt förslag rör enbart debiteringen. Nettodebitering kan då hanteras som en energieffektivisering hos kunden utifrån såväl skatte- som elhandlarperspektiv.

Genom enklare regler kring mikroproduktion är vi övertygade om att detta leder till ett mer energieffektivt beteende, som är en av byggstenarna i en handlingsplan för smarta elnät. Nettodebitering är dessutom etablerat i Danmark. Det innebär att det inte kan ses som en främmande fågel på en nordisk slutkundsmarknad – de nordiska regeringarnas vision till år 2015.

För de kunder som vill producera mer och bli kommersiella aktörer och sälja sin el så är det komplicerat men ändå möjligt med gällande regelverk.

Vill ni veta mer om våra tankar kring nettodebitering kontakta:
Anders Richert, chef Nätenheten, Svensk Energi, 070 655 37 45
Björn Galant, energiansvarig LRF, 070 638 95 58
Christer Söderberg, ordförande SERO, 070 677 26 90
Jan-Olof Dalenbäck, sekreterare Svensk Solenergi, 070 53 731 53
Bengt Stridh, ägare av privat solcellsanläggning, 070 5323067
Nyckelord: solceller, solfångare, el, energi
Nyckelord: solel, solceller, solpaneler, led, ledbelysning, solfångare, energi, elkraft

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0