Enbart förnybart 2050

IVL Svenska Miljöinstitutet visar att Sverige kan klara av att endast använda förnybara energirsurser år 2050. Detta scenario bygger på energieffektivisering i kombination med att vi går över till enbart förnybara energislag. Kol, olja och andra fossila energislag fasas ut från alla sektorer inklusive transporter. Den största andelen energi ska då komma från biomassa, vattenkraft och vindkraft. Solenergi förväntas öka rätt mycket. Kärnkraft ska kunna fasas ut helt till ca år 2040. Det finns också en förväntning på ökad användning av intermittenta energislag vilket medför att vi måste bygga upp smarta elnät. Ett exempel är vindkraft som faktiskt bara genererar el när det blåser.  Rapporten finns här.

Jag hoppas nu att svenska politiker vaknar och påskyndar utvecklingen med småskalig energi. Det är viktigt att människor som faktiskt lägger egna pengar på solpaneler, små vindkraftverk och biokraftverk ska kunna sälja överskottsel tillbaka till elmarknaden. Tyvärr går utvecklingen långsamt och det är svårt att förstå alla regler. Men det finns hopp. Elbolag erbjuder nu sig att köpa el från små energiproducenter. Ett exempel är Bixia, se http://www.bixia.se/Producent/Start/Start/Start.html

Skriv gärna en kommentar på bloggen om du har bra information om förändringar i lagstiftning eller egna funderingar.

Ett exempel på en framtidslösning för landsbygden är förgasning av biomassa. Det handlar om återvunnen teknik från 1940-talet med gengas. Vi driver ett projekt i Svartådalen och Sätra brunn där vi bygger ett minikraftvärmeverk. Vi har nu lyckats förgasa både ved, flis och pellets och kan generera upp till 17 kW eleffekt. Med 10 kW går motorn bra och vi har producerat 10,5 kWh på en timme. Vi kommer i nästa steg att återvinna värmen från kylvattnet för att på så sätt värma upp en byggnad. Läs mer på www.svartadalen.nu eller googla på SUNE-bloggen.

Nyckelord: Förgasning, bioenergi, solceller, solvärme, solfångare, solpaneler, vindkraft, smarta elnät, flis, pellets

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0