Importera avfall, bra eller dåligt?

Mälarenergi i Västerås är en av de energibolag som ska importera avfall för energiförbränning. Detta går inte ihop med de nationella planerna om att vi i första hand ska återvinna och återanvända. Naturvårdsverket är därför kritisk till avfallsförbränning men medger samtidigt att det kan vara bra på kort sikt. Idag läggs nämligen mycker avfall på deponi, t.ex. i Italien. Då är det bättre att bränna och utvinna energi än att det ligger på deponi och förorenar den lokala miljön. Sveriges Radio

Personligen tycker jag att avfallsförbränning i Västerås är bra om Mälarenergi samtidigt gör allt för att påverka avfallsproducernterna till att börja återanvända och återvinna. Det bör ingå Mälarenergis systematiska arbete för en hållbar utveckling helt enkelt. Det som talar för en sådan utveckling är att Mälarenergis nya panna ska klara både avfall och skogsråvara som flis från grot. Det blir därför relativt lätt att ställa om från avfallsförbränning till förbränning av lokala råvaror. Det som talar mot är att det uppstår ett ekonomiskt system som är svårt att ta sig ur när vi börjar elda importerat avfall. Min mening är att det därför behövs många kritiker som granskar Mälarenergi. Här kan Naturskyddsföreningen spela en stor roll. Kommunens lekmannarevisorer skulle också kunna inta en kritisk hållning och bevaka Mälarenergi.

Några risker med avfallsimport är att:

- avfallet riskerar att inte vara utsorterat och kan innehålla gifter,
- askan kan inte tas om hand på ett hållbart sätt utan måste läggas på deponi,
- vi slutar källsortera eftersom allting ändå förbränns,
- det uppstår otillbörligt samarbete med brottliga organisationer.

Nu uppmanar jag Mälarenergi och Västerås Stad att redan nu planera för en framtid där var och en tar reda på sitt eget avfall och där energiproduktionen sker med lokala råvaror.






Fjärrvärme, närvärme, bioenergi, biokraft, biobränsle, avfallsförbränning, avfallsbränsle, restprodukt, pellets, flis, ved.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0