Motion om solenergi i Västerås

Jag lämnade in en motion om att man bör bygga i söderläge i Västerås. Idag byggs många hus på öppen mark med hustak riktade mot norr eller rakt österut. Motionen går inte ut på att tvinga någon. Istället handlar det om att energirådgivare och Stadsbyggnadskontoret för en dialog med byggherrar och folk som ska bygga. Ingen ökad byråkrati alltså. Idén kommer från en deltagare i en studiecirkel om solenergi i Svartådalen, se http://suneprojektet.blogg.se/ för mer info om detta projekt.
Här är motionen:

Solenergi som energikälla för framtidens hus.

Solenergi är en energikälla att räkna med, nu och i framtiden. Nästan all energi som används idag härrör från solen. Direkt solljus kan omvandlas till elektricitet genom solceller eller värme i solfångare. Soljuset värmer även upp vattnet i sjöar och hav, vattnet förångas, kyls ned och omvandlas till regn för att därefter på sin väg mot sjöar och hav skapa förutsättningar för vattenkraft. Luften värms upp av solen vilket skapar vind som kan nyttjas som vindkraft. Solljuset omvandlas även till biomassa genom fotosyntes och biomassa används som bioenergi. Till och med fossila bränslen som kol och olja härrör från solens ljus, även om detta inträffade för miljontals år sedan. Vi vill poängtera att solen redan idag ger kraft till Västerås energibehov, även om det handlar om indirekt solenergi. Vi kristdemokrater önska att solenergi utnyttjas direkt! Solljus kan faktiskt generera både el och värme för husbehov från april till oktober i Sverige.

 

Ett hus som byggs idag ska hålla i minst hundra år. Det gäller därmed att vi bygger rätt från början och planerar för våra barn och barnbarns behov som de får som vuxna. Vi kristdemokrater vill därför att vi i Västerås går i täten och satsar på solenergi som energikälla för framtidens hus. Det handlar om både solpaneler som genererar el och solfångare som ger värme. Dessa tekniska lösningar kan med fördel kombineras, men en av förutsättningarna är att husen har bra läge med mycket solinstrålning. För att underlätta detta önskar vi kristdemokrater att hus som byggs idag vänds mot söder. Detta innebär att tak kan nyttjas för solel och/eller solvärme till relativt liten kostnad. Husen får också mer direkt solinstrålning vilket innebär att energikostnaderna minskar. Vi vill dock poängtera att detta ska ske i dialog med husbyggare och inte vara något krav. Vi är säkra på att husbyggare som räknar på energikostnaderna och planerar för hus i söderläge kommer att tjäna på detta koncept.

Vi kristdemokrater föreslår Kommunfullmäktige i Västerås att uppdra till Byggnadsnämnden att:

 

·   Undersöka förutsättningarna för att husbyggare i Västerås kommun informeras om fördelarna med att bygga i söderläge med en takvinkel vänd mot solen.

 

·   Genomföra ett arbetsmöte med småhusföretag och större byggentreprenörer i syfte att föra dialog och erhålla information om problem och möjligheter med hustak vända mot söder.

 

·    Byggnadsnämnden återrapporterar resultatet till Kommunfullmäktige.

 

 

 

 

Solel, solelpark, solcellspark, solcellsmodul, solenergi, solfångare, solfångaranläggning, värmepump, bioenergi, förnybar, förnybart


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0