Budgetpropositionen 2012

Ikväll har jag läst igenom den del i budgetpropositionen som handlar om energifrågor. Det ska bli en del satsning på biogas, men det verkar inte bli någon kompensation för metanreducering.
 
Alla vi som väntar på att vi ska få en nettodebitering får vänta ytterligare minst ett år. Elanvändare ska nu inte behöva betala någon merkostnad för timmätning.
 
Regeringen har bildat ett samordningsråd för smarta elnät. Rådet ska arbeta fram en kunskapsplattform och ta fram en handlingsplan för smarta elnät.
 
Regeringens vision
Regeringens vill att vi år 2020 slutat använda fossila bränslen för uppvärmning. Sveriges bilar ska vara oberoende av fossila bränslen år 2030. Beroendet av kärnkraft och vattenkraft ska ha minskat genom att förnybar kraftproduktion svarar för en betydande del av elproduktionen.
 
Det går långsamt

Tyvärr går det långsamt med nettodebitering i Sverige. I Tyskland byggs det solcellsanläggningar som aldrig förr. Sverige har dock valt stelbenta system. Det positiva är att priset på solceller minskat radikalt de senaste åren. Trots att statliga subventioner minskat har ändå lönsamheten för solcellsprojekt ökat.
 
Det borde gå att skynda på biogasproduktionen. Det måste finna incitament för lantbrukare att komma igång med biogas. Varje avloppsreningsverk borde också producera biogas. Det finns även teknik för uppgradering av biogas till fordonsbränsle. En sådan leverantör är Greenlane http://www.greenlanebiogas.com/
 
Sen kan man fråga sig varför vi ska minska behovet av vattenkraft. Här finns möjlihet att utvinna energi från vattendrag nu när vattenflöden ökar p.g.a. klimatförändringarna. Det finns t.ex. turbiner som producerar el i långsamt flytande vattendrag utan att skada miljön för vattenlevande organismer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0