Passiva flerbostadshus

Nu har jag varit runt med Byggnadsnämnden och tittat på passiva flerbostadshus och andra projekt i Alingsås, Göteborg och Karlstad. Mest imponerande var ett projekt som heter Seglet i Karlstad, ett passivt flerbostadshus i 60-talsstil. Vad är då detta?

Det handlar om ett hus som ska smälta in i omgivningen som består av 60-talshus. Huset ser därmed ut precis som vilket höghus som helst. Saken är att det inte behövs mer än 45 kwh/m2 i energitillskott. Det kan jämföras med normal byggnorm på 110 kwh/m2. Lägenheterna värms upp med de boendes kroppsvärme, elmaskiner m.m. Det finns en värmeväxlare för till- och frånluft. Luften som finns i lägenheterna sugs ut och möter luften utifrån. På så sätt både värms och ventileras luften.

Husets väggar är rätt tjocka och täta. För att klara bygget krävdes bättre planering än normala byggprojekt. Arbetare samlas, både rörmokare, ventilationstekniker, byggare osv. för regelbundna genomgångar. Det blev så bra att arbetarna grillar korv varje fredag.

Vad är då det svåraste med att bygga ett passivt hus eller lågenergihus? Är det ventilation, speciell byggteknik eller rörmokeri? Svaret är nej. Det svåra är istället samordningen av arbetsprocessen. Ett passivt hus måste ha så god kvalitet att det krävs  samordning av alla resurser. Det innebär gemensam planering och uppföljning. När en våning byggts mäter arbetarna själva med instrument för att se att väggarna är täta. Ingen extern besiktningsman här inte.

Jag blev verkligen impad och hoppas nu på att byggbranschen skärper till sig. Sedan vill jag slå ett slag för aktiva passivhus. Dvs. passivhus med aktiv solvärme och solel. Tänk dig själv, ett hus som ger mer el och värme än vad det förbrukar.

Och här kommer dagens länk:

http://www.solyndra.com/News/Press-Release-01

Kommentarer
Postat av: Marie

Det är jätteintressant med passivhus och återvunna material, skrev precis en blogg om det. Som du säger så är det inte svårt, byggbranschen är rädda för kostnader och tar det säkra före det osäkra. Skulle älska att bo i ett passivhus.

2008-10-22 @ 15:06:02
URL: http://themarblefaun.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0