Svensk Vindenergi 19 maj
Idag deltog jag i Svensk Vindenergis seminariedag om vindkraft. Det var en spännande dag och jag fick några potentiella kunder på kroken. Det var även roligt att träffa en gammal kursare från Ekologisk ekonomiprogrammet.
Inledningsvis berättade Matthias Rapp, vd för Svensk Vindenergi om föreningen och vad de arbetar med:
- Stödsystem som branschen är beroende av. Elcertifikatsystemet borde ses över.
- Elmarknadsfrågor
- Reglerbarhet i vattenkraften.
- Prisområden. Hur påverkas vindkraften om Sverige inför olika prisområden?
- Tillståndsprocesser
- Acceptansfrågor bland allmänhet och politiker.
- Hindermarkering för flyget.
- Försvarsfrågor.
- Förhindra skatt på vindkraftandelar
- Föreningen har tre råd; nätråd, kommunikationsråd och ekonomi.
- De jobbar med påverkansarbete (lobbying).
Dagen bestod av ett antal korta föredrag som sedan följdes av paneldiskussioner. Först ut var Gunnar Olofsson från Sveaskog, Maria Ågren Naturvårdsverket, Helena Jonsson LRF, Gunnar Fredriksson Svensk Vindenergi och Mathias Rapp som moderator.
Sammanfattningsvis handlade det om:
- Sveaskog ser över vindlägen och de är positiva till att vindbruket kompletterar skogsbruket.
- LRF är positiva till vindkraft som komplement till jordbruket. Helena menade dock att parterna måste samarbeta bättre. Dialogen mellan markägare, projektörer, grannboende och markägare som upplåter mark för elkablar måste förbättras. Helena talade om mångbruk med en blandning av jordbruk, turistentreprenörer, vindbruk m.m.
- Maria Ågren från Naturvårdsverket menade att samråden ofta upplevs som uppgjorda på förhand och inte som ett första inledande möte. Detta kan bli bättre.
- Gunnar Fredriksson efterfrågade en folkrörelse kring vindkraft.
Sedan följde ett pass om naturvård och vindkraft.
- Maria Ågren talade om att ökad vindkraft hjälper till att förbättra miljökvalitetsmålen för minskad klimatpåverkan, övergödning och försurning.
- Kjell Jansson, VD för Svensk Energi, lyfte fram att Sverige behöver mer vattenkraft för att kunna reglera elkraften jäntemot vindkraften. När det inte blåser behövs vattenkraft. Han sa även att minskad klimatpåverkan är överordnat lokala intressen.
Maria kontrade då med att Naturvårdsverket måste jobba med alla mål samtidigt.
- Gunnar Fredriksson ansåg att myndigheter som är med i forskningsprojektet Vindval ej använder de nya forskningsresultaten. Tjänstemän tar inte till sig resultaten.
Nästa pass handlade om elhandel. Peter Chudi från Tricoroma Svensk Kraftmäkling berättade om den nya derivathandeln med elcertifiket. "Att köpa en säljoption innebär en utgift nu för en framtida säljmöjlighet"
Sist ut som föredragshållare var Ola Alterå, statssekreterare från Näringsdepartementet.
Ola var enligt min mening inte direkt konkret. Regeringens mål är i varje fall 25 TWh till 2020. Men de vet inte hur de ska nå målet. Ole lyfte fram det fantastiska med att Sverige förenat ekonomisk tillväxt med minskad klimatpåverkan. Sverige kommer att spela en stor roll i på den globala arenan. Under Sveriges ordförandeskap ska vi ha parollen "ekoeffektiv ekonomi".
Ole vill se tillverkare av vindkraftverk i Sverige. Han menade även att det är bra med vattenkraft och det är positivt att många vill investera. Men han sa att det inte behövs mer vattenkraft för att få mer vindkraft. Istället ska vi ha intelligenta elnät. Tyvärr utvecklade han inte ämnet, men han menade säket att elbilarnas batterier ska jämna ut variationen av vindelen. Poängen är att Ramvattendirektivet minskar möjligheterna för kraftreglering av vattenkraften. Direktivet ska implementeras i höst.
Dagen avslutades med en paneldebatt mellan generaldirektörer. Tyvärr kom inte Mikael Odelberg från Svenska kraftnät. Det blev istället en debatt mellan Tomas Kåberger Energimyndigheten, Axel Wenblad Fiskeriverket och Matthias Rapp Svensk Vindenergi. Debatten handlade mestadels om vindkraftens påverkan på torsken och annan fisk. Det verkar dock som om fiskarna kan simma lugnt.
Kommentarer
Trackback