Senaste nytt från energifronten

När det är mycket att göra är det svårt att få tid för att blogga. Det händer en hel del med jobb och fritidspolitik.
En rolig nyhet är att Passivhuscenter i Alingsås är på gång att ordna en utbildning i passivhusbyggnation i Sala. Det verkar emellertid som tiden mellan att detta blev fastställt och första utbildningstillfället var för kort. Det är bråda dagar för hantverkare och andra i byggbranschen vilket medför att det troligtvis är bättre att starta utbildningen under senhösten. Min del i det hela var att helt enkelt befinna mig på rätt plats vid rätt tid och förmedla kontakter vidare genom det EU-finansierade projektet SUNE. Nu är det Ösby gymnasium tillsammans med Passivhuscenter som har bollen att genomföra utbildningen.

Igår ägde Agenda 21-förbundet i Västmanlands årsstämma rum på Västerås Slott. Det var roligt att träffa alla miljöproffs från konsultbolag, politiska partier, miljösamordnare osv. Läs mer om stämman här. Efter stämman berättade Anders Wijkman om sin senaste bok "Den stora förnekelsen". Jag håller med Anders om att det är dags att utveckla dagens ekonomiska system, från ohållbar konsumtion och tillväxt till hållbara konsumtionsmönster och hållbar tillväxt. Rent konkret föreslår Wijkman tillsammans med Rockström:

"...att BNP ersätts som välfärdsbegrepp, att naturkapitalet och ekosystemtjänsterna ges ett värde, att de de tropiska skogarna ges ett ökat skydd och jordburket görs till en kolsänka. Vidare föreslår vi att radikalt öka effektiviteten i resursanvändningen, bland annat genom att ta bort skatten på arbete, höja skatten på resursuttag och att ändra företagens affärsmodeller så att många produkter omvandlas till tjänster samt att snabbt ersätta de fossila bränslena, i första hand med solenergi till 2050."

Jag håller med detta och anser att Kristdemokraterna i Sverige ska skapa en politik som bygger på dessa slutsatser. KD är det enda borgerliga partiet där det inte finns motsättningar mellan ideologi och minskning av materiell konsumtion. Det är bra om vi sänker skatten på arbete och höjer skatt på resursuttag samt får bort användning av fossila bränslen. Vi kan också skapa system där skogsägare får ersättning för att skogen producerar biologisk mångfald och utgör en kolsänka.
Nyckelord: Solceller, solvärme, solfångare, solpanel, led, bioenergi, solel,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0