BP och ryska Rosneft satsar på Arktis

Idag gick BP:s koncernchef Carl-Henrik Svanberg ut med att BP och Rosneft ska exploatera Arktis. Självaste Putin offentliggjorde affären.

Detta visar att kortsiktiga ekonomiska intressen är viktigare än klimathotet och den biologiska mångfald som finns i Arktis. Klimatförändringarna medför att Arktis öppnas och frigörs från is vilket möjliggör att oljebolagen kommer att tjäna betydande pengar. Vi kan räkna med att sista droppen olja kommer att utvinnas vilket påverkar den globala uppvärmningen. GP DN SvD DI NyTeknik

Tyvärr går det nog inte att göra något åt klimatförändringarna eftersom människor vill utvinna all olja, kol och naturgas. Jag börjar själv bli skeptisk till att det går att påverka bolag som BP att förändra sin policy.

Klimatskeptiker som menar att klimatforskarna skulle vara sponsrade av starka intressen borde fundera på om inte klimatskeptiska forskare erhåller pengar från oljebolagen. Det är ju rätt sannolikt att oljebolagen vill påverka forskare att tona ned konsekvenserna med förbränning av växthusgaser. (mer om klimatskeptiker, MA)

Jag menar att det enda sättet att stoppa oljebolagen är att helt enkelt sluta handla deras produkter. Den enda vägen till att minska utsläppen av växthusgaser är att säga stopp och ställa om. Själv har jag valt att sluta med fossilt bränsle till bilen. Biogas fungerar lika bra och produceras av biologiskt avfall. Det är dags att var och en säger stopp till bensin och diesel!

Men det krävs också att politiker fattar beslut som gynnar förnybar energi och energieffektivisering. Vidare kan stora företag, kommuner och andra organisationer ställa om till att använda fordon och arbetsmaskiner som går på förnyelsebara drivmedel.

Här är 5 tips på hur du kan ställa om till att bli fossilfri och utsläppsneutral:
1. Köp el som är märkt med Bra Miljöval eller dylikt.

2. Ställ om värmekällan i hushållet till förnybart, t.ex. solvärme, värmepump, pellets, fjärrvärme osv. Om värmebolaget kör med kol kan du göra allt för att påverka dem.

3. Välj en bil som går på biogas, el, etanol eller annat förnybart bränsle när du byter bil. Det finns också konverteringssatser för befintliga fordon. Min mening är att biogas är den klart bästa bränslet idag med tanke på miljön och kostnader.

4. Välj produkter som håller länge och ta hänsyn till transporter vid inköp. Köp helst miljömärkta produkter.

5. Använd alltid muskelkraft i första hand. Cykla till jobbet, gå i trappor osv. samt åk kollektivt om det är möjligt.Solceller, solenergi, förnybart, solvärme, vattenkraft, vindkraft, bioenergi, biobränsle

Kommentarer
Postat av: Lars Lundblad

Hej!

Här fungerar inte välmenande råd om att vara miljövänlig, i största allmänhet. Enda chansen att få strålkastare på de katastrofala planerna om oljeexploatering i Arktis är att sätta en blåslampa under röven på girigbuken Carl-Henrik Svanberg. Ska han, som ordförande för skandalbolaget BP och svensk, få oss svenskar att i ett globalt perspektiv, framstå som idioter. Nej! Han måste tas i hampan och avkrävas ansvar för en av de kanske mest ödeläggande planerna på decennier. Och detta just i dessa dagar, då planetens framtid är hotad och uppenbara konsekvenser av de ökade koldioxideffekterna blir allt mer uppenbara. LL

2011-01-17 @ 02:01:56
Postat av: Daniel

Hej,Jag gillar verkligen ditt engagemang. Det är viktigt att i de små stegen göra vad vi kan. Det är ju faktiskt ingen uppoffring, utan en teknikutveckling där vi deltar. Det är stora summor som olje- och energibolagen nu satsar på produktion av förnybar energiproduktion.Olja ska i framtiden användas smart. Oljebaserade produkter är för fina för att användas till förbränning.Mindre fossiltalibanism och mer klimatsmart tillväxttänkande. Vi konsumenter har val att göra, och ditt inlägg inspirerar ytterligare till dessa val!2011-01-17 @ 08:46:27
URL: http://ecotalksverige.blogspot.com
Postat av: Engla

Intressant blogg du har! Jag har läst igenom några av dina andra blogginlägg och jag gillar vad jag ser :D.

2011-07-13 @ 05:03:43
URL: http://djurförsäkring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0