Framtiden och energi

Nu ska Eon tillsammans med företaget Vertical Wind satsa på vindkraft. Det handlar om vertikala vindkraftverk där det inte spelar någon roll varifrån vinden kommer. Vertikala vindsnurror ska också vara både effektivare och tystare än konventionella snurror.

Varför ska vi nu satsa på förnybar energi? Varför är det så viktigt?
Svaret är att vi måste lära oss att leva på den energi som solen ger oss. All energi på jorden förutom kärnkraft och geotermisk energi kommer ursprungligen från solen. Solinstrålningen ger oss all den energi som krävs för fotosyntesen och därmed produktion av växter, träd och plankton. Detta kan vi använda i form av bioenergi genom direkt förbränning eller rötning till biogas. Vidare värmer solen och skapar lufttryck som i sin tur skapar vindar där vi kan ta ut energi i form av vindkraft. Solen värmer vattnet i sjöar och hav som avdunstar och regnar ned. På vattnets väg tillbaka till sjöar och hav kan energi tas ut genom vattenkraft. Solen värmer även marken vilket kan utnyttjas genom jordvärme. Slutligen har vi den direkta solistrålningen som kan omvandlas till elektricitet eller värme.

Fossil energi har bildats från tusentals år till miljontals år. Kol, olja och naturgas är egentligen lagrad solenergi som bildats genom fotosyntesen. Det vi gör idag är att bränna energin på historiskt kort tid. Konsekvensen är att atmosfären får ett överskott av koldioxid, metan och andra gaser som absorberar solljuset. Fortsätter vi som vi gjort kommer sannolikt klimatet påverkas vilket i sin tur kan leda till katastrofer.

Hur ska vi nu skapa ett samhälle som baseras på förnybar energi?
I första hand handlar det om att jaga negawatts, d.v.s. eliminera onödig energianvändning. Byt ut all belysning till LED-lampor och lågenergilampor. Stäng av datorer, TV och andra elektroniska apparater när de inte används. Var jobbig och fråga alltid efter energiförbrukningen vid köp av TV och vitvaror. Sedan kommer förhoppningsvis energideklarationerna leda till att vi använder energisnål ventilation, köper treglasfönster osv. Vid nybyggen går vi över till lågenergihus och passiva hus. Idag finns teknik som möjliggör boende utan uppvärmning.

Sedan får vi arbeta med att ersätta fossil energi med förnybar energi, i första hand flödande energi i form av sol-, vind-, vatten- och vågkraft. Fördelen med dessa energislag är att de inte kräver förbränning. All förbränning ger nämligen upphov till utsläpp. I andra hand får vi använda bioenergi i form av biogas, pellets, ved och flis. Av bioenergin är biogasen att föredra eftersom det ändå är gas som går upp i atmosfären vid rötning, d.v.s. biomaterial som bryts ned av bakterier i en syrefri miljö. I tredje hand används därmed övrig bioenergi. Det många människor inte tänker på är att vi måste avverka skog för att leverera energi till exempelvis fjärrvärmeverk. Det är alltså en fördel att minska andelen bioenergi så mycket som möjligt för att spara skogen till andra ändamål.

På riktigt lång sikt är jag övertygad om att vi måste lära oss att leva utefter naturens villkor. Var är det varmast och mest sol på jorden? Ja, inte är det i Sverige i varje fall. Energi flödar från solen i stora mängder över jordens öknar. I framtiden kommer därför de mest energikrävande industrierna att placeras utmed Afrikas kuster.

Ett annat exempel är dagens hysteri på snabba transporter. Det vi inte tänker på är att ökad hastighet även ger större energianvändning. Ett snabbare samhälle med snabbare transporter är mer energislukande än ett samhälle med långsamma transporter. Självklart kommer vi att ha behov av snabba transporter men vissa transporter kanske kan saktas ned betydligt. Ta det här med råvaror som fraktas världen över. En fabrik som ständig behöver inputs i form av metaller behöver inte snabba leveranser så länge de anländer kontinuerligt. Dessa transporter kan med fördel ske på järnväg eller båt. Jag tror till och med att framtidens båtar får hjälp av segel. Det kommer att bli lönsamt att utveckla fraktfartyg som optimeras för segel men kompletteras med solenergi och bioenergi. Faktum är att vissa fraktfartyg redan idag kompletteras med draksegel. Detta är dock konventionella båtar som är optimerade för förbränningsmotor.

När det gäller flyg kommer vi se snabbare flygplan. Men den stora massan kommer att flyga med allt större flygplan som slukar många passagerare. Flyget är den svagaste länken bland transportslagen. Anledningen är att det krävs mycket energi samt att säkerheten går före miljökraven. Ett faktum är dock att flyget måste anpassas till att drivas av förnybar energi. Om vi verkligen menar allvar med detta krävs det sannolikt att antalet starter och landningar i världen måste minska. Planeringen för flygtransporterna måste förbättras. Sedan kanske vi kommer att se nya typer av flygfarkoster för frakt och persontrafik. Kanske en renässans för zeppelinaren?

En sak kan vi emellertid vara säkra på. Framtiden är en utmaning.

Kommentarer
Postat av: Theodor Adolfsson

Väldigt många lägenheter i södra Sverige är redan passiva vad gäller uppvärmning. Eller skulle åtminstone kunna vara om folk inte krävde 25 grader hemma. Det är inte många dagar om året som det är så kallt att lägenheter behöver tillföras värme för att hålla en temperatur över 18-19 grader, och då pratar vi ändå om hus som är byggda utan en tanke på energisnålhet. Att bygga lägenheter i södra Sverige utan tillförd uppvärmning känns som ett väldigt litet steg. Främst handlar det väl om att inte bygga hus som läcker som soll. Med villor är det förstås svårare eftersom de är stora och inte sitter ihop.

2008-12-23 @ 14:06:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0