Gengas

Idag fortsatte gengascirkeln (studiecirkel) i Sätra brunn. Vi testade avgasvärden på en gengasbil och värdena var ungefär detsamma som en motsvarande bensinbil. Gubbarna i cirkeln funderade sedan vidare på en egen konstruktion.

Gengas är alltså den gas som bildas vid förbränning med låg syrehalt. Till bilen används helt vanlig ved där gasen leds ut, renas från partiklar och sedan leds in i bilens motor där den förbränns.
Det är ungefär denna metod som används för att förgasa avfall i större energianläggningar, t.ex. Lahti i Finland. I Sverige användes gengas till bilar och traktorer under Andra världskriget.

Tanken med gengascirkeln är att bygga ett småskaligt gengaskraftvärmeverk som drivs på flis. Förhoppningsvis kan vi tillföra el och värme till en av villorna på Sätra Brunn.

Jag tror personligen att detta blir en succe. Helt klart! Det är enkel teknik som kan producera el och värme av en råvara som finns till lågt pris. Frågan är om det kan bli kommersiellt? Kanske om det går att förgasa biprodukter.

150 meter höga vindkraftverk

Nu finns 12 stora vindsnurror utanför Tyskland. Länk

Arlanda lagrar värme i en rullstensås. Flygplatsen ska bli grönast i världen. Länk

1556 Kcal

1556 Kcal gjorde jag av idag på morgonens cykeltur. Det gäller att träna inför Vätternrundan.

Idag har Allt om Motor en duell om etanolbränsle mellan Sören Wibe, professor i skogsekonomi och Pål Börjesson, docent i miljö- och energisystem. Wibe är kritisk medan Börjesson är positiv till etanol som bränsle. Allt om Motor

Jag anser att etanol är ett bra alternativ till bensin under förutsättning att det producerats på ett hållbart sätt. Man måste titta på hela flödet, från ax till bränsle. Hur ser skördningen ut? Avverkas skog för etanolens skull? Hur ser produktionen ut? Vad används det för energi? Hur transporteras etanolen?
Det är helt enkelt bara att lösa alla problemen i kedjan och ersätta det fossila med förnybart i alla led. Svårare än så är det inte. :-)


Solenergi i Fläckebo

Den 22/4 2010 höll Stefan Söderlund ett föredrag om solceller i Fläckebos församlingsgård.

Vi började med studiecirkel och tittade på en gengasbil. Tanken är att deltagarna ska bygga ett gengaskraftverk för el och värmeproduktion. Vi börjar med att benchmarka och titta på befintliga generatorer. Jag återkommer med bild då kameran är kvar i hemmet.

Sedan anslöt människor från när och fjärran för att lyssna på Stefan. Intresset var stort och det var mycket tekniska detaljer, men Stefan förklarade det mesta på ett pedagogiskt sätt.

Förhoppningsvis har föredraget ökat intresset för solceller. Kanske det kan bli en ny studiecirkel eller folk som vill använda solceller hemma?
Fläckebo är redan känt för sina solceller vid kyrkan. Kyrkan vill nämligen ha solceller på kyrkotaket men fick avslag av Riksantikvarieämbetet m.fl. Nu sitter solcellerna på en lada istället.

Både gengascirkeln och fördedraget ingår i det EU-finansierade projektet SUNE, Svartådalens utsläppsneutrala energi. Det är ett leaderprojekt som ska pågå i 3 år.

Energirevolution i Gnosjö

Nu har äntligen Energirevolutionen nått Gnosjö. Företagarna i Gnosjö har tröttnat på de stora energibolagen och deras höga elpriser. Nu ska företagen i Gnosjö göra slag i saken och producera sin egen el. Ny Teknik
Det är roligt att företagen dessutom ska producera elen medelst vattenkraft och vindkraft. Det blir säkert en del bioenergi också.
Det vore kul att hjälpa till med att hitta nya energilösningar. Vi på Nestor AB arbetar f.n. med olika energiprojekt inom bl.a. landsbygdsutveckling i Sverige och Afrika. Det här handlar om att många små företag producerar el istället för några stora kraftbolag.

Medborgarinitiativ

"Minst en miljon EU-medborgare från minst en tredjedel av medlemsländerna ska krävas för ett så kallat medborgarinitiativ. Det föreslog EU-kommissionen på onsdagen." EU-upplysningen
Det kanske är dags för gemensamma regler för energi för hela EU. Det borde vara enkelt att tjäna och spara pengar på energi för var man inom EU. Inte bara något för spanjorer och tyskar.

Dyrare el

Arga nyheter
På TV4 fick man höra att vi kommer få högre elpriser i sommar. Det beror på att vattennivån i vattenmagasinen sänkts rejält eftersom vi haft så mycket snö. Tyvärr sänktes nivån för mycket och den snö som nu smälter räcker inte till för att fylla upp nivån igen. Jag frågar mig hur detta är möjligt. Är det brist på kompetens eller är det ett sätt att fördyra för oss vanligt folk? Oavsett vad så är det riktigt dåligt.
Ta reda på hur ditt elbolag agerat och agerar. Välj ett nytt om de gjort fel! :-(

Idag berättade Tvärsnytt att Mälarenergi är en av de största miljöbovarna i Sverige. Jag skäms över detta som västeråsare. Här måste Mälarenergi agera snabbt. :-( Personligen förespråkar jag att vi ska satsa på solvärme i stor skala under de 8 månader per år som det är effektivt.

Senaste nytt i SUNE-projektet
Idag har jag tillsammans med några svartådalsbor kommit igång med en gengascirkel i Sätra brunn. Vi ska producera el och värme medelst gengas.  :-)

Idag träffade jag även en installatör från Nibe tillsammans med en lantbruksfamilj. Nibe ska ta fram en offert för värmepump för sjövatten för ett turisthus samt en solvärmeanläggning som kompletterar en vedpanna för en bostadsbyggnad. :-)

Glädjeskutt och huvudet i väggen
Dagens glädjeskutt går delat till Nibe och gengascirkeln. För Nibe blir det ett hopp för deras helhetstänk där de erbjuder både värmepumpar för sjövatten, bergvärme och solvärme. För gengascirkeln pga den positiva andan.
Dagens "huvudet in i väggen" går delat till elbolagen som släppt ut vattnet ur magasinen.

Sålda Miljöbilar 2009

"I mars registrerades 8 735 miljöbilar, motsvarande 34,1 % av alla registrerade personbilar, mot 38,2 % mars 2009. Hittills i år är miljöbilsandelen 35,9 % mot 36,0 % samma period i fjol. Mest registrerade var Volvo V50 D (diesel), Volvo V70 Flexifuel (etanol), Kia Cee'd Eco (diesel), VW Passat Ecofuel (biogas) och Renault Clio Flexifuel (etanol). Av miljöbilarna var 40,3 % diesel, 33,3 % etanol, 15,0 % bensin, 4,4 % hybrid och 7,0 % gas." (Gröna Bilisters nyhetsbrev 100407) Läser mer på Bil Sweden

Los Angeles är energieffektivaste staden LänkOljebolag donerar pengar till klimatskeptiker

Det är självklart för mig men inte självklart för alla. Klimatskeptiker är sponsrade av oljeindustrin. Miljöaktuellt
Se artikel

Förra veckan och påsken var jag i Riksgränsen och åkte skidor. Det blev också en paus från datorer, bloggeri och allt annat som kan förknippas med arbete. Men jag kunde inte undgå att lägga märke till att stugan använde direktverkande el.

RSS 2.0