Regeringen struntar i småskalig energi

Energirevolutionen går bl.a. ut på att man ska kunna sälja överskottsenergi tillbaka ut på elnätet. Tyvärr verkar inte Näringsdepartementet så intresserad av detta. Så här skriver Ny Teknik:

"Kritiken mot regeringens förslag har varit hård. Utredaren själv, Lennart Söder, branschorganisationen Svensk Energi och ett 70-tal privatpersoner har uppvaktat näringsdepartementet och protesterat mot att utredningens förslag om nettodebitering inte finns med i regeringens proposition till riksdagen." (Länk till NyTeknik) Länk till propositionen

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Vi får väl hoppas att Maud har något i bakfickan som är bättre än utredarnas förslag. Jag ska själv sätta mig in i frågan och ev. lämna in en protest.

Nu ska jag till Västerås Slott och berätta om SUNE-projektet för Landshövdingen m.fl. SUNE står för Svartådalens utsläppsneutrala energi.

Arg!

Jag är arg på media som inte klarar av att beskriva hur det funkar med FN:s klimatpanel, IPCC. Jag är även lite sur på klimatförespråkare som inte tydligt förklarar hur det fungerar i FN:s klimatpanel. Sen är jag lite sur på mig själv som inte riktigt heller förstår. Jag ska därför genom bloggeriet försöka granska IPCC och ta reda på mer om hur det går till att få fram klimatrapporter.

Den senaste tiden har det skrivits mycket om Climater Gate. En skandal där hackers gick in i University of East Anglias datorer och hämtade hem e-postmeddelanden mellan professor Phil Jones, chefen för Climate Research Unit och  professor Michael Mann vid Pennsylvania State University.
Klimatskeptiker jublar och tror nu att allt med klimatfrågor är en bluff. I mailkonversationen har det framgått att de undanhållit information om klimatmodeller och deras korrelation med icke mänsklig påverkan, t.ex. solen.

Jag vill gärna se att fakta lyfts fram och att detta bemöts av FN:s klimatpanel. Det är inte bra om panelen med alla världens myndigheter blåser på som om inget hänt. Resultatet blir då en grupp människor som tror allt är en konspiration, en grupp klimatförespråkare och en grupp som inte bryr sig. Faktum är att det redan är så!

http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/cru-konspiration-klimatmotet-kopenhamn-1.999260

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-kronika-konspirationsteorier-1.999257


http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3864381.svd

Länk till en artikel om Climate Gate

http://www.second-opinion.se/so/view/872

Här är en länk till Stockholms Universitet om klimatförändringen.
Folkpartist vill satsa mer på kärnkraft

Folkpartisten Olle Schmidt vill att Sverige ska satsa ännu mer på kärnkraft än vad de kom överens om med övriga allianspartier. Jag tycker det är helt förkastligt. Nu får det räcka med de kärnkraftverk som finns och att de förnyas. Inte bygga helt nya kärnkraftverk. Länk till SVD

Läs även om Vattenfalls kraftfulla snedsteg i Svenska dagbladet. Jag har bloggat en hel del om Vattenfall och länge varit kritisk till deras kolkraft i Tyskland. LÄNK

För att pigga upp dig i höstmörkret kan du titta på denna lilla film. Det är jag som pratar och visar hur Stefan Söderlund på Solarit AB instruerar Zanzibariska elingenjörer i bygget av en moské. Min dansk-Zanzibariske kollega Hassan Mbamba inleder filmen genom att prata i moskéns mikrofon. Filmen avslutas med ett böneutrop vars högtalare drivs av solel. Även fläktarna drivs av solel. Länk till filmen Solcellsmoskén Kollegan Rolf figurerar också kort på filmen.
Nu ska det tilläggas att moskén vill ha fler solcellspaneler. De räckte inte riktigt till för att driva alla fläktar och belysning. Men detta var vad vi fick med på flyget.
Kontakta gärna mig om du är intresserad av solel och solvärme. Jag kan även hålla föredrag om solenergi. Adressuppgifter finns på www.nestor.se

Solcellsmoskén

Här är filmen som visar när Solarit installerar sopaneler på en moské i Zanzibar.

Länk till filmen.

Sagan om Vattenfall

Äntligen kan sagan om Vattenfall få sitt goda slut. Nu har Lars G Josefsson ersatts av norrmannen Øystein Løseth som har jobbat på Nuon sedan 2003.

Jag hoppas att Vattenfall kan bli Sveriges varumärke nr 1 för förnybar energi i Europa. Det är dags att skrota alla kolkraftprojekt och satsa på grön energi. Länk till Ny Teknik.

Förnybar Energi ger 60 000 jobb

Det kan skapas 60 000 nya jobb till år 2020 om Sverige satsar på förnybar energi. Det visar rapporten Förnybar Energi ger 60 000 jobb.

Rapporten visar att Sverige kan skapa 60 000 jobb genom att aktivt satsa på förnybar energi. Rapporten togs fram av Lars-Göran Pettersson Förbundsordförande LRF, Svante Axelsson Generalsekreterare Naturskyddsföreningen och Anders Wijkman Vice ordförande Tällberg Foundation. Anders är också f.d. kristdemokratisk ledamot av Europaparlamentet. Här är en länk till rapporten

Okej, vad handlar då denna rapport om? Här sammanfattas den i korthet:

Tills år 2020 kan 60 000 - 78 000 nya jobb inom förnybar energi och energieffektivisering skapas.
- Biobränslebranscherna kan ge 21 000 - 25 000 jobb om det ger 38 TWh per år.
- Om vindkraften ökar till 28 TWh per år ger det 14 000 - 18 000 jobb.
- Sol- och vågkraft på 4 TWh ger 5000 - 10 000 jobb.
- Energieffektivisering i bostäder och lokaler ger 20 000 - 25 000 jobb

Sammanfattningsvis försvinner många jobb men de ersätts av nya arbetstillfällen inom branscherna med förnybar energi.

Rapporten visar en mängd insatser olika länder gör världen över.

Nedan visas ett antal förslag:
• Öka den förnybara elproduktionen inom elcertifikatsystemet från 25 TWh till 30-35 TWh år 2020
• Inför separata stöd för havsbaserad vindkraft, samt för solel och vågkraft
• Inför ett planeringsmål om 10 TWh biogas år 2020
• Inför ett planeringsmål om 8 TWh solenergi år 2020
• Öka målet för förnybara drivmedel, inklusive elbilar, från 10 till 20 procent år 2020
• Säg nej till utbyggt fossilgasnät
• Inför riktade klimatinvesteringsbidrag
• Avsätt minst tre miljarder om året till effektivisering av bostäder och lokaler
• Förbered införandet av ”vita certifikat” som tvingar fram en minskad elanvändning
• Stimulera energieffektivisering också i småföretag
• Inför ett nationellt mål för bränslesnålare personbilar

Senaste nyheter

Vattenfallssoppan fortsätter. Det är bra att Lars G Josefsson får avgå som VD. Nu måste Vattenfall börja satsa ordentligt på förnybar energi. Det bästa vore om de kan hitta alternativ till den förstörande kolkraften i Tyskland. Sedan får vi hoppas att de inte säljer ut elnätet som de äger i Sverige. Läs mer om Vattenfall i DN. Länk till DN:s ledare om Olofsson och Vattenfall.

Vattenfall ska utse ny VD på söndag.
Detta skriver Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet anser att Vattenfalls varumärke döljs av brunkolsrök. Det har det gjort alldeles för länge tycker jag.LÄNK till artikeln.

Svenskans ledarsida om Vattenfall. Oppositionen går hårt mot Vattenfall men det var faktiskt de som lät Vattenfall börja köpa upp kolkraft i Tyskland. LÄNK

Expressen skriver att Maud Olofsson ställde krav på Lars G Josefssons avgång för ett halvår sedan. LÄNK

Polisen slog till mot vindkraftmaffian


Anders Wijkman har dragit igång Förnybart.nu

Nu har det bildats en opionsbildare för förnybar energi och energieffektivisering, Förnybart.nu.
En av initiativtagarna är Anders Wijkman, f.d. parlamentariker i EU för Kristdemokraterna.
Förnybart.nu har tagit fram en rapport om hur vi kan skapa 60 000 jobb med förnybar energi. LÄNK till rapporten.

I rapporten står det:

"I april 2009 presenterade International Energy Agency, IEA, en rapport där man konstaterar att en ekonomisk kris är ett idealiskt tillfälle att starta en nödvändig ”energirevolution”, eftersom den bidrar till att skapa nya jobb. Det första steget bör vara en kraftfull satsning på energieffektivisering."

Ja, det var väl det jag sa?

Permafrosten försvinner i Sibirien

Permafrosten försvinner i Sibirien. Även om det är minus 30 grader i Jakutsk så är det varmt för årstiden. Min frus mor som är bor i Tomsk kan också intyga att vintrarna blivit varmare. Det som är tråkigt om permafrosten försvinner är att metangas frigörs från träsken och kommer upp i luften. Det medför att halten av metan ökar i atmosfären vilket skyndar på växthuseffekten. Vilka effekter det får för klimatet är svårt att säga. Jag vill i varje fall inte riskera det. LÄNK


Nu verkar det klart att Vattenfalls VD slutar. Det var på tiden tycker jag. Det är helt makalöst att han fått vara kvar så länge. Jag beunderar regeringen för dess uthållighet. Nu får vi hoppas att Vattenfall på allvar satsar på förnybar energi. LÄNK till artikeln i DN Kanske Vattenfall satsar mer på solel, vindkraft, bioenergi och smart grids?
EnergiCirkel

Igår startade jag mitt nya uppdrag för Svartådalens Bygdeutveckling i Svartådalen.

Det första jag ska göra är att dra igång en studiecirkel om energifrågor tillsammans med Studiefrämjandet. Vi ska börja med studiebesök till Sala Solel, Växtkraft (biogas), ABB Research m.m.
Därefter får deltagarna bilda grupper med olika innehåll. Det kan handla om att bygga om arbetsmaskiner för biodiesel, bygga vindsnurror eller jobba med energieffektivisering.

Den andra delen i projektet handlar om att hjälpa företag och organisaitoner att ställa om från fossil energi till förnybar energi. Även få folk att starta företag för energiproduktion, t.ex. produktion av flis. Här har vi valt 3 målgrupper; jordbrukare, turistentreprenörer och offentliga organisationer såsom skolor och äldreboenden.

Nyheter

Idag skriver Vattenfalls VD om kritiken de fått för kolkraft, utförsäljning av elnätet och önskemål om att köpa kärnkraftverk. Se LÄNK

Vattenfall säljer ut

Vattenfall vill sälja ut elnätet för att få råd att köpa kärnkraft i Storbrittanien.

Hur länge ska vi låta Vattenfall hålla på? De köper på sig kolkraft i Tyskland och Kärnkraft i England. Ett svenskt företag som ägs av svenska folket. Samtidigt ska vi i Sverige satsa på förnybar energi. Detta går inte riktigt ihop för mig. Lars G Josefsson som är VD för Vattenfall borde avgå omgående.

Låt Vattenfall köpa på sig sol- och vindkraftprojekt istället i andra länder. Det kommer att betala tillbaka i bara goodwill.

Länk till artiklar om ämnet:

TV4


DN


Svenska Dagbladet

Vattenfall investerar också i Tysk kolkraft.
Tyvärr skäms jag för att vara svensk just nu. Se länk till Dagens Industri.
Biogas

Det är så tråkigt med Sverige. Det finns mängder med projekt och duktiga människor. Tyvärr finns de flesta i olika kommunala inrättningar, EU-projekt, Länsstyrelser, Energikontor osv. Vi är så bra på att ordna offentligt finansierade projekt i Sverige att vi glömmer bort de viktigaste personerna; entreprenörerna.

Det uppstår nya biogasprojekt i Sverige men leverantörerna av utrustningen kommer från Tyskland, Holland och tom Norge. Det saknas svenska leverantörer av utrustning.  Däremot finns det många konsulter som kan projektera biogasanläggningar. Jag ringde Biogas Öst för att få en lista på leverantörer. I mitt inre såg jag en diger lista med 50 entreprenörer. Men det blev 3. Varav endast 1 är från Sverige.

Det jag söker efter nu är företag som kan leverera helhetslösningar för småskaliga biogasanläggningar. Om du som läsare har ett bra tips kan du maila mig på eric(at)nestor.se. Eller kanske du vill starta företag?


Nedan visas lite nyheter:

Lögner om vindkraft

Sverie får underkänt för elmarknadsregler


Den 29 oktober fälldes Sverige för fördragsbrott i EU:s domstol. EG-domstolen anser att Sverige har brutit mot EU:s så kallade elmarknadsdirektiv. LÄNK

En oberoende prövning av fjärrvärmepriserna är det enda sättet att komma tillrätta med risken för att fjärrvärmekunder får betala oskäligt höga priser. Det konstaterar Energimarknadsinspektionen (EI) i en rapport som idag överlämnas till regeringen. LÄNK

EU och USA inrättar gemensamt energirådKilimanjaros glaciär-is borta om 20 år


Biogasentreprenörer

En sak som saknas är leverantörer av småskaliga biogasanläggningar i Sverige. Jag har sökt med ljus och lykta efter företag som kan leverera helhetslösningar för biogas. Det gäller gårdsanläggningar upp till småstäder. Det finns en marknad för detta som växer.

En annan marknad är utrustning för att använda biogas istället för gasol. Tänk att använda biogas istället för gasol till båten, husvagnen osv.

RSS 2.0