Debattartikel med Västeråsalliansen

Här är en länk till den debattartikel som jag fick in i Vlt tillsammans med andra miljöintresserade i Västeråsalliansen. Klicka på länken nedan.

Västeråsalliansen: För en utsläppsneutral framtid


Karl-Erik Andersson i Västerås kallar sig för en grön liberal. Han förespråkar klimatsmarta stadsdelar. Helt rätt! Länk

Politikerdebatt om energi

Just nu debatterar partiledarna om Sveriges energi.
Det verkar rätt svårt för vänstern att förstå att Sverige satsar på förnybar energi. Miljöpartiet tycker dock att det görs för lite. Miljöpartiet vill även att vi satsar på småskalig energi och egen el.
De borgerliga vill å andra sidan behålla kärnkraften.

Jag anser att de borgerliga måste göra det möjligt producera sin egen el där folk kan sälja överskott tillbaka till elnätet. Det behöver inte subventioneras. Denna lösning kommer givetvis inte att lösa Sveriges energibehov. Men det kommer att sätta fart på svenskens intresse för förnybar energi. Men det kan i framtiden generera mycket el än vad vi kan tänka oss idag. Jag jämför detta med Internet där var och en har sin dator och delar information. I framtiden kan många människor producera sin egen el och sälja överskott ut på elnätet.
Ett exempel är elbilar som jämnar ut den intermittenta vindkraftelen. Elbilarna laddas upp på dagen när folk jobbar och när de är fulladdade och det är brist på el så levererar elbilarnas batterier ut el på elnätet. Det är sånt här Automation Region diskuterar.
Jag brinner för denna fråga då jag ser möjligheter för nya jobb och energieffektivisering.

När det gäller kärnkraft kan vi se det som "jordens respirator". Om vi skulle lägga ner kärnkraftverken nu skulle det få ödesdigna konsekvenser. Kärnkraft är en del av energimixen. Men förnybar energi behövs också.

Kommun och landstingsdagarna i Jönköping

I fredags och lördags deltog jag på Kommun och landstingsdagarna i Jönköping som fritidspolitiker.
Vad gäller Energirevolutionen så hände det inte mycket. Jag framförde mina åsikter till den nya talesmannen, Lisa Maria Norlin, för miljöfrågor på KD. Min synpunkt gäller att vi inte ska satsa på uttagsskatt för vindkraft. Vidare bör vi satsa på entreprenörskap inom energisektorn genom att få fram fler företag. Det finns stora möjligheter för folk att producera sin egen el.
Men jag var självklart i Jönköping och lyssnade på andra debatter och seminarier. Mer om detta kan läsas på min KD-blogg: www.kristdemokrater.blogspot.com
EnergiCirkel

I torsdags startade vi upp en studiecirkel i Västerfärnebo om energifrågor. Tyvärr var det inte många som kom. Det beror nog på att vi inte nischat in oss. Vi kom dock överens om att köra en cirkel om biogas och en som solel. Det lockar nog fler människor.
Vi kommer att bjuda in föreläsare inom biogas i februari. För hoppningsvis är folk intresserade och kan sedan komma igång med en studiecirkel om biogas.
Det som är mer lyckat är en nystartad studiecirkel om gengas i Sätra brunn. Målet är att få fram en gengasgenerator som kan producra el och värme. Första delmålet är att en prototyp är framtagen vid midsommarafton 2010.

För övrigt har det gått över förväntan med SUNE-projektet. Jag har föreläst för 8:orna i Västerfärnebo. Hjälper några jordbrukare att komma igång med ett kommersiellt projekt med bioenergi. Sedan har jag inventerat ett antal hushåll och ett jordbruk. Nu känns det som att det är dags för en introvert period där jag tar fram metodik, checklistor m.m.

2010-01-31

Kul att Saab äntligen köpts!

Det är riktigt kul att Saab nu äntligen blivit köpt av Spyker.

Nu hoppas jag på att det kommer en kombinerad ladd-hybrid som kan drivas på biogas. Det vore något. Eller en biogas/etanol/bensinbil. Dessutom ska bilen vara snygg också. Helst ska frun och prylarna få plats.
Ny Teknik DN SVD Aftonbladet Expressen Dagen ETC

Vad är Energirevolutionen? Energirevolutionen innebär att många småskaliga energikällor samverkar i smarta elnät. Det handlar om solceller, vindkraft, vattenkraft och bioenergi.

Nedan visas länkar till tidigare inlägg som kan vara värda att titta på.

Solcellsmoskén

Klimatforskning

Kommentar om klimatdebatten
Nasa visar att 00-talet var det varmaste decenniet någonsin på jorden. Det visar en ny analys av temperaturer jorden runt som USA:s rymdstyrelse Nasa gjort det varmaste årtiondet. NASA

Rapport om smarta elnät

Här kan du ladda ner en rapport om smarta elnät. Rapporten är producerad av Energimarknadsinspektionen. Länk

IPCC hade fel

IPCC hade fel i en rapport rörande glaciäris i Himalaya. Nu vältrar sig alla klimatskeptiker och menar att allt är fel.

Jag menar istället att IPCC:s trovärdighet kan öka. Visst har det begåtts fel och visst, allt är inte rätt som de förutspår. Sanningen är att ingen vet. Det kan både vara värre eller bättre.
Hursomhelst så måste vi ta deras slutsatser på allvar tills motsatsen är bevisad. Klimatskeptikerna får rikta sig till de enskilda forskningsresultaten och bevisa sina teorier. Se Miljöaktuellt.

Klimat och Naturvårdsverket

Här är Naturvårdsverkets  årskröna av klimatåret 2009. LÄNK
Det är rätt tydligt att det finns ett samband mellan utsläpp av växthusgaser som koldioxid, lustgas m.fl. och klimatförändringar.

"Klimatförändringarna fortsätter att accelerera
Issmältningen i Arktis går fortare än väntat och havsnivån kan under de närmaste hundra åren komma att stiga betydligt mer än tidigare beräknat. Det framgick av en rapport av professorerna Erland Källén och Markku Rummukainen som överlämnades till regeringen i april. Rapporten jämför de senaste årens forskning med FN:s klimatpanels rapport från 2007. De var inte ensamma om sina slutsatser. I februari sammanfattades forskning som genomförts under det internationella polaråret i en rapport som gav nya bevis om klimatförändringens effekter på polarområdena."

Denna film visar klimatläget i november 2009. Det är seminariet Naturvårdsverket anordnade i höstas.

Kungliga Vetenskapsakademien uttalade sig om klimatförändringarna: "FN:s klimatpanel (The Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) arbetsgrupp 1 (The Physical Science Basis) har gjort en bred och systematisk sammanfattning av den vetenskapliga litteratur som behandlar klimatförändringen. Gruppen har dragit slutsatsen att antropogena utsläpp av växthusgaser har lett till en ökning av temperaturen vid jordens yta." DN

Därför är det så bistert och kallt, skriver DN

Energieffektiva bilar

Jag håller med BoL som kommenterat tidigare inlägg.

Vindkraft
Vindkraftmarknaden är på frammarsch. Synd bara att Sverige inte hängde med på tåget när det begav sig. Länk

Nu ska jag gå på bio. Kanske det finns biogas där?

För övrigt har jag börjat läsa IPCC:s klimatrapport från 2007. Den som uttalar sig som klimatskeptiker borde läsa rapporten först. Sen kan personen ifråga bemöta de enskilda påståenden som finns i rapporten. Här ligger jag nu.
Om du som läser detta är klimatskeptiker eller motsvarande är jag riktigt nyfiken på dina referenser och till forskning som visar att IPCC har fel.

Klimatforskning

Vad menar egentligen klimatforskarna?

För att få reda på den frågan finns det en enkätundersökning där 3146 forskare svarade. 90% av dem var från amerikanska forskningsinstitut, 6% från kanadensiska och resterande övriga världen.
En av frågorna som ställdes var:

"Do you think human activity is a significant contributing factor in changing mean global temperatures?"

82% av samtliga forskare svarade Ja på frågan. Av de forskare som är specialiserade på just klimatforskning och som publicerat fler än 50% av sina vetenskapliga artiklar inom klimatförändringar svarade 97,4% "JA". http://tigger.uic.edu/~pdoran/012009_Doran_final.pdf


"Do you think human activity is a significant contributing factor in changing mean global temperatures?"


Diagrammet visar att klimatforskare är mer övertygade om mänsklig klimatpåverkan än vanligt folk.

Här visas en länk till forskare som deltagit i IPCC:s rapport "The Physical Science Basis, Worik Group I" som utkom år 2007. Länk till listan
Länk till IPCC-rapporten för arbetsgrupp 1, 2007.

Här visas en bild över hur klimatet påverkas. Bilden är hämtad från IPCC.Nyckelord: Klimatbluff, climategate, klimatforskning, klimatsmart, klimat, klimatneutral,

Klimat och politik

Det är rätt intressant att lyssna på Anders Wijkman. Han har varit en trovärdig politiker i EU. Nu arbetar han för Tällberg foundation. Jag hoppas han kommer tillbaka till politiken igen och satsar på riksdagen. Se gärna hans tal på rikstinget år 2009 i Västerås.

Vad sa Wijkman om Fred Goldberg? LÄNK

Klimatdebatt med Fred Goldberg

Idag deltog jag som fritidspolitiker (KD) i en debatt om klimathotet och vad vi politiker gör lokalt i Västerås.
Inledningsvis talade Fred Goldberg om att det inte finns något klimathot. Det hela utgörs istället av en konspiration av politiker och klimatforskare. Det fanns ingen klimatforskare med som kunde motbevisa honom. Istället fick Sara Wallentin från Agenda 21-förbundet i Västmanland göra så gott hon kunde.
I debatten medverkade även en person från "Miljövänner för kärnkraft".

Sedan fick vi fritidspolitiker berätta vad vi vill göra för att minska klimatpåverkan i Västerås. Vi var rätt överens mellan partierna. Jag själv pratade om hållbar stadsplanering, biogasbussar m.m. Jag framhöll även att det ska vara enkelt och kostnadseffektivt att sälja överskottsvärme till fjärrvärmenätet. Det behöver inte subventioneras, men det ska vara enkelt.

Jag planerar att anordna en ny debatt där vi även får höra klimatforskare från exempel SMHI. Fred Goldberg är ju trots allt inte klimatforskare. Han har tydligen doktorerat i svetsteknik. Aftonbladet skriver om Goldberg.

Läs gärna inlägget Klimatbluff eller Klimathot

Se även film från ett seminarium om klimathotet. Spola förbi LO basen så får ni se Johan Nilsson från Metereologiska institutionen, Stockholms universitet prata (14.52 min). På slutet kommer även Fred Goldberg in (48.15). Se även svaret Johan gav honom (51.50). SVT

Smälter Arktis? SVT

Nyheter
Storföretag sponsrar klimatforskning. BP, Alstom, SAS m.fl sponsrar ett flerårigt forskningsprojekt som leds av Johan Rockström och Stockholm Environment Institute, SEI. Ny Teknik

Jordens koldioxid i atmosfären drar sig mot söder. Science

Svenska biodrivmedelproducenter vill minska oljeberoendet. DN

Påven är oroad över att det inte blev något bra klimatavtal i Köpenhamn. Dagen
Piska och morötter

Företrädare för biobränslebrancherna vill att regeringen satsar på morötter, piskor och incitament för att 10 procent biodrivmedel ska bli miniminivå. De menar att en kvotplikt där bensinbolagen tvingas att sälja 10% biodrivmedel riskerar att bli ett maximum. Brancherna vill istället att Sverige ska försöka nå minst 20% biodrivmedel till år 2020. DN

Jag håller med om detta. Kvotplikt känns lite vänster. Det är bättre med ekonomiska styrmedel med både piska och morötter. Fast vi borde se till att fler privata aktörer säljer biogas också. Just nu är det mest kommuner som säljer biogas.

Dagens SUNE

Idag har jag varit på möte med projektgruppen för Hållbara bygder.
Min uppgift är att jobba med energifrågor i projektet Svartådalens utsläppsneutrala energi. Intresset är rätt stort. Folk har redan börjat ringa mig för att boka in energiinventeringar. Tanken är att vi ska hitta personer som vill minska sin energianvändning och börja producera egen el och värme.

Syftet med SUNE är att ställa om från fossil energi till förnybar energi. Vidare att energieffektivisera och få folk att komma igång med egen energiproduktion. Det kan handla om solenergi, vindkraft och bioenergi.

Skatteverkets uttagsskatt för vindkrafthel får mothugg

Thomas Tangerås, docent på Institutet för Näringslivsforskning är kritisk till Skatteverkets uttagsskatt för vindkraftel. Han kommer fram till att vindkraftkooperativen köper sin el till ett marknadsvärdigt pris på en fri marknad. Ny Teknik
Tangerås talar om att marknaden är fri eftersom alla har lika möjlighet att köpa andelar. Han anser dessutom att vindkraftelen är konkurrensmässig. Länk

Jag anser att det är dags att regeringen tar sig samman och fattar beslut som påskyndar vindkraftutvecklingen. Det är helt enkelt vanligt folk som är andelsägare i vindkraftverken.

Energiinventering

Vad har hänt idag?
Idag har jag fortsatt energiinventera i Svartådalen. Det har blivit några mail till div. leverantörer av varmvattenberedare, kylskåp m.m. för att få reda på KW och KWh. Sen kom jag på att jag hade en nyinköpt elmätare i ryggan. Men den kan man se energianvändning över tid och effekt. Sparar en hel del tid för mig.

Kommentar om bloggkommentarer

Ni som kommenterar får gärna referera till forskare oavsett om de är klimatskeptiker eller klimatforskare. Om man säger att IPCC är sponsrade av div. företag vore det intressant att se källan. :-)

Nyheter
Debatten om klimatet fortsätter. Bara för att temperaturen råkar sjunka tror alla att klimatforskarna har fel. Vi ska komma ihåg att de mäter och beräknar medelvärden för år under lång tid. Just nu så har vi en vargarvinter vilket sannolikt beror på andra orsaker än just klimatförändringarna. Jag kan dock hålla med klimatskeptikerna om att media inte bevakat frågan på ett nyanserat sätt. Det skulle behövas en genomgående analys av vilka klimatforskarna är på de olika sidorna. Personligen har jag gjort ett försök men det är svårt att få tag på översiktlig info.

Jag vill poängtera att det råder stor osäkerhet om koldioxidens påverkan. Frågan är hur mycket det påverkar, inte om. Det finns ingen människa på jorden som vet hur framtiden bli om vi fortsätter som vi gör. De seriösa forskarna pratar alltid om osäkerheter och försöker gå en medelväg. Men sedan finns det både klimathysteriker på ena sidan och klimatskeptiker på andra sidan. Läs DN där professorn Sten Bergström från SMHI får sin röst hörd. DN skriver även om Asiens eldar. Personligen tycker jag att man alltid ska vara skeptisk till vad forskare säger.

En meteorolog om klimatforskningen

Johan Nilsson, professor vid Meteorologiska institutet Stockholms universitet berättar om klimatforskningen på ett nyanserat sätt. Han gör det vid ett seminarium som LO anordnat. Det är inte ofta jag refererar till LO-seminarier, detta måste vara första gången.

Jag tycker Nilsson visar hur klimatforsningen går till på ett enkelt sätt. Han är även ödmjuk och visar verkligen hur osäker forskningen är. Forskningen visar inte sanningen utan sannolikheter. Den stora frågan är inte om koldioxidhalten i atmosfären påverkar temperaturen, för det gör den. Frågan är istället hur mycket det påverkar och vad konsekvenserna blir. Han besvarar även en klimatskeptiker på ett bra sätt.

För att bespara dig från Wanja Lundby Wedin kan du spola fram till 14.20 då Johan Nilsson börjar prata. Se seminariet här.

För mer info, se gärna mitt tidigare inlägg Klimatbluff eller klimathot

Skriv på för egenproducerad el

Här är en länk om vindkraftandelar på sidan www.vindandelar.nu

Denna text kan avändas för att påverka politiker och andra beslutsfattare:

"Andelsägare i vindkraftverk går själva in och finansierar uppförandet av ett nytt vindkraftverk och blir därmed sina egna elproducenter. Eftersom driftskostnaderna - efter en investering på i genomsnitt 70 000 – 80 000 kronor - för vindkraft är låga, blir det löpande elpriset för andelsägare lägre än för vanliga elkonsumenter. Skatteverket vill nu ta ut en extraskatt på mellanskillnaden mellan andelspriset och elpriserna på Nordpool. Ett företag eller privatperson som har råd att investera i vindkraft behöver inte betala denna extraskatt, utan det är enbart andelsägare som missgynnas. Detta är orättvist, inkonsekvent och helt mot regeringens strävan att snabbt utöka andelen förnyelsebar el."

Tyvärr går det trögt att göra det enkelt för vanligt folk som vill producera sin egen el.

Klimat och vetenskap

Idag skriver Peter Stenumgaard, forskningschef för Totalförsvarets forskningsinstitut, om vetenskapen och klimatdebatten. Han lyfter fram att det rådit osäkerhet även kring andra forskningsämnen, t.ex. rökningens skadliga effekt. Tobaksindustrin har effektivt motarbetat forskningsrön som visat att rökning är skadligt för hälsan. Stenumgaard efterlyser en mer nyanserad debatt i media. Idag visas istället särintressernas ståndpunkter vilket blir förvillande. Han skriver bl.a.
"Vetenskapsfilosofer har sedan länge visat att det inte finns någon slags slutledningsprocedur som tillåter oss att på ett tillförlitligt sätt härleda vetenskapliga teorier ur experimentella resultat och observationer. De har visat att det inte finns någon metod att bevisa att vetenskapliga teorier är sanna, eller ens sannolikt sanna." DN

Okej, säger jag. Ska vi då gå på vad som är mest sannolikt. Det som gjorts inom klimatforskningen är att en oberoende klimatpanel bildats, IPCC, som ska sammanfatta all världens forskning till en slags mittenlinje. Istället för att visa särintressen visas vad de flesta forskare är överens om. D.v.s. att det finns en mänsklig påverkan av klimatet.

Vad är Energirevolutionen?

Solceller håller hög kvalitet

Nätanslutna solceller håller hög och jämn kvalitet. Däremot är det än så länge svårt att få dem lönsamma utan statligt stöd. Det visar Energimyndighetens test av åtta små solcellssystem. Energimyndigheten

"Oljan kommer att räcka i miljoner år"

Det säger Vladimir Kutcherov, professor i geologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han menar att olja nybildas hela tiden 20 mil under markytan. TV 4 Nyhetskanalen KTH
Min spontana kommentar är:
"Vem ska vi tro på?"
Det börjar likna en fars det här med Peak oil. Jag har alltid fått lära mig att olja bildas av växter och djur under miljontals år. Kutcherov menar istället att olja bildas i en annan process vilket kallas abiogenic
Om detta är sant kan det innebära att människan fortsätter med fossila bränslen och förändrar klimatet till det sämre. Det kanske rent av är kört för klimatet.
Men man ska vara väldigt skeptisk till vad en geolog säger. Geologer har ju ekonomiskt intresse av att hitta mer olja och naturgas. Det är liksom deras jobb. Hursomhelst ska det bli intressant att följa den fortsatta debatten mellan forskare. Se inslaget på Nyhetskanalen:

Hållbart entreprenörskap räddar klimatet

Anders Carlgren skriver idag i DN om varför klimatavtalet sprack i Köpenhamn. Han menar att det varit en kamp mellan dem som vill få till ett bindande globalt avtal för utsläppsminskningar och dem som inte vill.

Jag är övertygad om att hållbart entreprenörskap är nyckeln för framtidens miljöproblem. Vi måste helt enkelt skapa system där företag tar ansvar för alla sina produkter och tjänster. Vi måste ställa krav på allt som köps och att det är ekologiskt och socialt hållbart. Energin i produktionen världen över måste komma från förnybara energikällor. Det måste till energieffektivitet. I Sverige har vi faktiskt kommit en bit på vägen. Vi har visat att det går att förena ekonomisk tillväxt med utsläppsminskningar och miljöhänsyn. Det politiker behöver göra är att fatta beslut som påskyndar denna utveckling. Men det är marknaden som styr. Och marknadskrafterna håller på att förändras till det bättre. Åtminstone i Europa.

Hållbart entreprenörskap handlar framför allt om att företagare, allt från småföretag till större företag, skapar produkter och tjänster som är energieffektiva och hållbara. Det handlar om nya marknader inom förnybar energi, vattenrening, sanering o.s.v. men även om att vanliga företag går igenom sina processer och ställer om till det bättre.

Ett exempel på hållbart entreprenörskap är att kataloghusen nu börjar bli energieffektiva. DN

Läs gärna mer om klimatavtalet här. Klimatbluff eller klimathot Vad är energirevolutionen?

RSS 2.0