Flygplatser och solenergi

Idag har jag tillsammans med företaget Heat-On tittat på möjligheten för en flygplats att bygga en solenergianläggning. Flygplatser har stora fält som inte används till något. Fälten kostar pengar med gräsklippning och annat underhåll. Istället kan de användas till solfångare för värmeproduktion.

Heat-On förespråkar solfångare för uppvärmning av vatten i kulvertar, d.v.s. fjärrvärme, tillsammans med bioenergi. Företaget har byggt en anläggning för värmeproduktion på Malmö flygplats. Nu tittar andra flygplatser på möjligheterna för solfångare.

Jag tror på denna lösning. Instrålningen av solljus till flygplatser är stor eftersom det inte finns några träd. Vidare måste flygbranschen kompensera utsläpp från flygplan för att få fortsatt trovärdighet på marknaden. Det kommer att ta lång tid att skapa ett hållbart flyg. Då får man börja med det som är enkelt. En sådan lösning är solfångare. Det kan även skapa intäkter för flygplatser med försäljning av energi till lokaler inom flygplatsen och bebyggelse utanför.

Här kommer dagens länk:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article439367.ece

Det handlar om ett lyckat vindkraftprojekt. Som jag sagt tidigare är det viktigt att alla tjänar pengar på vindkraften. Bygger du ett kraftverk och grannen inte får del av pengarna men störs av utsikten så kommer grannen att överklaga upp till regeringsnivå. Låt därför grannen få en del av intäkterna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0