Klimatmötets viktigaste punkter

Här skriver Svenskan om Köpenhamnmötets viktigaste punkter. Länk

Det är sannerligen tråkigt att det inte blev några konkreta mål i avtalet. Jag är personligen rädd att Kinas och Indiens utsläpp tillsammans med Västvärldens kommer att förgöra klimatbalansen. Vi kommer att se ökade utsläpp av koldioxid, metan m.m. vilket rätt troligt leder till att metan frigörs i  marken. Metanen kan då påverka klimatet i ännu större omfattning.
Samtidigt är jag hoppfull för vad marknaden och enskilda länders politik kan åstadkomma. Jag vet att marknaden efterfrågar ren teknik och hållbara lösningar. Länder som inte ville skriva på protokollet kan ha helt andra orsaker än att vilja släppa ut mer koldioxid. Det kan handla om integritet, som i Kinas fall eller prestige.
Vi som lever i västvärlden och på toppen av konsumtionsskalan har ett ansvar att konsumera på rätt sätt. Vi måste helt enkelt ställa krav på lågenergiprylar. Även att prylarna tillverkats och transporterats på ett energieffektivt sätt. T.ex. att produkter tillverkats utan fossil energi. Vi måste bli lite jobbigare som konsumenter helt enkelt.
Tyvärr kommer inte detta räcka om inte regeringsföreträdarna är med på tåget.
Vi måste även visa vägen för ett energismart samhälle. Vi i Sverige måste övergå till att bli en helt fossilfri nation. Sedan exportera våra lösningar till andra länder.

Något som är positivt är de nya gröna jobben. Tidningen Miljörapporten har gjort en kartläggning av hur ny miljöteknik kan skapa nya jobb. Det handlar om vindkraftindustin med 12 000 jobb, biogas 7400, kraftindustrin 7000, vågkraft med 4000, solenergi 1000, batterier 500 vilket totalt ger 51 900 jobb. Länk till artikel. Man får ta dessa siffror med en nypa salt, men visst finns det möjligheter inom förnybar energi.

Tidningen Miljöaktuellt skriver om varför det gick så illa i Köpenhamn. Många är sura på USA och Kina och alla verkar vara sura på varandra. Artikel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0