Rysslands bläckfiskekonomi

Tyvärr har Ryssland påbörjat en farlig utveckling på energiområdet. Ryssland kontrollerar omgivande länder genom energitillförsel av naturgas eller fossilgas som jag kallar det. När Ukraina som kund inte betalar stänger helt enkelt Ryssland av energitillförseln vilket är naturligt. Det som är synd är att det även drabbar andra länder vars naturgasledningar går igenom Ukraina. Ryssland har skapat en bläckfiskekonomi med kontroll på omgifande länder.

Detta borde vara en riktig tankeställare för oss. Det är inte bra att vara beroende av energi från ett annat land. Det finns planer på att dra fossilgasledning till Sverige från Ryssland där Eon står för projekteringen. Satsar vi på detta bygger vi in oss i ett fossilenergiberoende för lång framtid. Blir det sedan kris mellan Sverige och Rysslan är det bara för Ryssland att stänga av.

Nej, istället ska vi satsa på "Independence" eller oberoende på svenska. Vi ska sikta på att vara oberoende av omgivande länders energi och producera vår egen energi. Detta tankesätt gäller både i det lilla och i det stora. I det lilla handlar det om gårdar, byar, fastighetsägare m.m. som kan producera sin egen energi genom rötning av bioavfall, vindkraft, solenergi osv. I det stora handlar det om att skapa förutsättningar genom ekonomiska styrmedel för småskalig energiproduktion. Energin kan sedan säljas som el via elnätet. Oberoende handlar inte om självhushållning helt avkopplad från övriga samhället. Istället handlar det om att bidra med elproduktionen.

Energirevolutionen handlar även om att satsa på storskaliga lösningar som förgasning av förnybara bränslen, biogas, vindkraftparker, vågenergi och ekologisk vattenkraft.

Folk är tyvärr blinda för de småskaliga lösningarna. Man tror fortfarande att det gäller att välja mellan det ena och det andra. Istället handlar det om att utnyttja all energi förutom fossil energi.

Jag hoppas verkligen att Sveriges Regering gör det lättare för folk att producera sin egen energi och sälja den via elnätet.

Kommentarer
Postat av: goran

Du har så rätt i att vi inte skall bli beroende av energitillförsel från Ryssland. Om vi hade ett försvar. Nu är det ju bara för ryssen att komma hit. Då spelar det ingen roll om vi är beroende av gasleveransen.

2009-01-19 @ 16:34:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0