TillVäxt

Det Roine sa om tillväxt var mycket intressant (se föregående inlägg). Han talade om att ekonomisk tillväxt ska ske på samma sätt som en växt växer. Detta kan verka väldigt flummigt och diffust, men faktum är att det stämmer.

År 1971 skrev den rumänska matematikern och ekonomen Nicholas Georgescu-Roegen att levande organismer strävar efter att bevara en låg entropi i sig själva. Detta är enligt honom meningen med livet. Nicholas menar att människan genom sina ekonomoiska system inte har strävat efter låg entropi utan tvärtom bidragit till att öka entropin genom att förgifta naturen och emissioner till luft, mark och vatten. Nicholas anser att människan i framtiden måste skapa ekonomiska system som liknar de ekologiska systemen. Det innebär att marknadsekonomin måste genomgå en slags evolution.

Entropi betyder ungefär samma sak som oordning. Allt i universum strävar efter en slags jämvikt vilke är total oordning. Människan kan bidrar med ökad entropi genom uttag av naturresurser som konsumeras och sedan förbränns eller slängs på deponi. Det Nicholas menar är att människan måste lära sig att minska denna process.

För den oinvigde vill jag dra en parallell med en idrottsman. Tänk dig en person som vill bli större, snabbare och starkare hela tiden. Det är min liknelse med ekonomisk tillväxt. Precis som vi vill tjäna mer pengar och öka omsättningen villl t.ex. en bodybuilder bli större och större. Till slut kommer kroppsbyggaren till en gräns där han måste dopa sig för att bli större. Detta är ohållbar tillväxt. Målet för en kroppsybyggare bör istället vara att komma upp till en hälsosam nivå. Detta kallar jag balans som kan liknas med ekonomisk jämvikt eller steady-state. Saker och ting händer hela tiden. En idrottsman blir sjuk och måste komma tillbaka. Då sker en tillväxt under en tidsperiod som är snabbare än normalt. Samma sakt sker med ett land som blivit drabbat av en storm. Efter stormen sker en snabb ekonomisk tillväxt för att komma tillbaka till samma nivå som tidigare. Alla kan väl hålla med om att det inte är bra att drabbas av en storm. En slutsats är att ekonomisk tillväxt inte är ett bra mått för en hållbar ekonomi.

För att skapa en hållbar ekonomi krävs en energirevolution. Vi måste helt enkelt ersätta energi som har hög entropi med i första hand flödande energikällor och i andra hand övrig förnybar energi.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0