Energirevolutionen

För den lilla människan kan energirevolutionen börja med ett byte från bilresor till cykel. Ett exempel finns i  Tranås  där personalen i Svenska kyrkan tar cykeln när de ska ut på tjänsteuppdrag.

Vi kan alla börja göra vår egna lilla energirevolution med att byta ut glödlampor till lågenergilampor eller ännu hellre LED-belysning. Vidare köpa en fördelningsdosa med brytare så att du kan stänga av TV:n, stereon, digitalboxen osv med en knapp. Det handlar om att få bort all onödig energianvändning. Vi diskuterar hur vi ska kunna försörja Sveriges energibehov. Då räknar vi med att vi kommer att ha samma energianvändning eller mer i framtiden. Vi räknar inte med att vi kan effektivisera samhällets alla processer och minska energibehovet. Detta är helt förkastligt eftersom vi har stora möjligheter att minska Sveriges energianvändning. Faktum är att vi kan halvera energianvändningen och ändå ha samma välfärd. Se tidigare inlägg i denna blogg.

Energirevolutionen handlar ändå om mycket mer än att minska energianvändning. Det viktigaste är att vi börjar tänka lokalt och titta på varje individs, företags, bys, samhälles, region, land och unions möjligheter att producera sin egen energi. Det är dumt att säga
"Idag förbrukar vi x antal TWh (terrwatttimmar*). Det är omöjligt att ersätta dessa TWh med vindkraft"

Istället måste vi utgår från varje specifik plats möjlighet att få tillgång till energi. Ta t.ex. en villa på landet som har direktverkande el. Idag säger ingen att villor ska fortsätta ha direktverkande el och köpa denna el från kolkraftverk. Idag säger vi istället att villorna ska ha flispanna, solvärme och exempelvis värmepump som kopplas in på en ackumulatortank. Min poäng är att vi ska utgår från varje villas, företags osv. möjliget att ställa om till förnybart. Tänk globalt, handla lokalt men även "tänk lokalt, handla lokalt".

Sedan har vi det här med egen elproduktion. Folk på landet kan idag producera en stor del av sin el genom solenergi, vindkraft och biogas. Det är tekniskt möjligt idag. För att göra det måsta man emellertid vara en pionjär som gör det för spänningens skull och inte främst för att spara pengar. Tänk dig att ditt hus producerar mer energi än vad som används. Överskottet säljs ut på nätet. För att klara detta krävs det att du byter ut kylskåp, TV och allt annat energislukande till energieffektiv apparatur. Den vetgirige kan läsa mer om detta i boken "Solar living source book" av John Schaffer.

Idag är en ny dag. Mitt råd är att ta cykeln och låta bilen stå. Det är även bra för din hälsa.

Bloggeri om artiklar
Tidningen ETC skriver om en tysk rapport som visar på ökad förekomst av barncancer nära kärnkraftverk. Andreas Carlgren har svarat att Sverige inte behöver utreda frågan eftersom Strålsäkerhetsmyndigheten meddelat att det inte finns några risker. Jag vet inte vad jag ska tro. Men vi borde ändå anta försiktighetsprincipen som finns i miljöbalkens andra kapitel och utreda frågan. Enligt försiktighetsprincipen räcker det med att folk är oroliga för att man ska undersöka. Bevisbördan ligger dessutom hos verksamhetsutövaren, d.v.s. bolagen som äger kärnkraftverken. Länk till artikeln
Läs artikeln om själva utredningen här.

ETC skriver även om den nya folkrörelsen med Egen El. Egen el är ett företag som ägs av Johan Ehrenberg men han pratar hellre om folkrörelse än företag. Det handlar om att folk kan producera sin egen el med hjälp av vindsnurror och solceller. Läs artikeln här

Eskilstuna kuriren skriver om vertikala vindsnurror. I Eskilstuna finns företaget Eco Kraft som har utvecklat en ny typ av vindkraftverk.

Solcellsföretag samlas för skrotning skriver Ny Teknik.

USA går om EU på klimatsatsningar!
http://newsmill.se/artikel/2009/03/19/usa-haller-redan-pa-att-ga-om-europa-i-miljoarbetet

Skapa en ekonomisk reserv för klimatåtgärderna i U-länderna
http://www.kristdemokraten.com/article.asp?Article_Id=27829

Svenskar vill köpa förnybar energi

Ny utredning från Boverket om energieffektivt byggande i stadsplaneringen

Efter alla dessa artiklar är det dags för lite humor. Se hur Anders Wijkman blir lurad av en blondin.
Jag har själv uppdrag för Kristdemokraterna och tycker Anders svarade bra. Vad skulle han säga? Men roligt är det.

*
1000 watt timmar = 1 kwh. 1000 kwh = 1 MWh. 1000 MWh = 1 GWh. 1000 GWh = 1 TWH.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0